Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.02.2008

Deutsche Welle: Vladimir Voronin: Conflictul transnistrean nu poate fi stins din cauza României

Liderul de la Chişinău a subliniat că „relaţii bilaterale normale cu România vor fi inexistente”. Diferendul transnistrean nu poate fi soluţionat „din cauza pretenţiilor de absorbţie ale României”.

În interviul acordat ziarului „Kişiniovskii Obozrevateli” după ultima întrevedere avută cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, preşedintele moldovean acuză România că se face vinovată de situaţia din Transnistria. El a spus că reglementarea diferendului transnistrean este împiedicată de cei pe care el i-a numit "naţional-şoviniştii şi unioniştii care operează pe ambele maluri ale Nistrului". Referindu-se la anul 1992, când a început războiul de la Nistru, el a spus că: CITEZ “Transnistria împiedica Unirea Moldovei cu România. Anume din acest motiv se dorea scăparea de Transnistria pe orice cale".

Această ultimă declaraţie a liderului moldovean este aproape identică cu cea făcută în anul 2001, într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, de către preşedintele de atunci al Dumei de Stat a Rusiei, Ghennadi Selezniov, potrivit căreia „Rusia a provocat războiul din Transnistria, pentru a împiedica Unirea Republicii Moldova cu România”. Această declaraţie a fost anexată la dosarul de la CEDO „grupul Ilaşcu versus Republica Moldova şi Rusia” pierdut de cele două state.

Comentind relaţiile actuale cu România în interviul citat, Vladimir Voronin s-a arătat nemulţumit de faptul că ideea Unirii a devenit una fixă pentru preşedintele Traian Băsescu, “ceea ce împiedică, - spune el, - refacerea relaţiilor cu Transnistria”. "Atâta timp cât România va formula pretenţii de absorbţie a Moldovei, cât relaţiile noastre nu vor fi consemnate în acorduri interstatale, orice relaţii bilaterale normale vor fi inexistente", a conchis Vladimir Voronin.

 

În altă ordine de idei el a recunoscut că Rusia într-adevăr pretinde la garanţii privind menţinerea statutului de neutralitate al Republicii Moldova, dar, - a precizat Voronin, - “Moldova însăşi este interesată să păstreze acest statut pentru o perioadă îndelungată”.Sursa: Deutsche WelleVitalie Călugăreanu Cititi si: Romania vrea granita la Nistru 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus