Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.02.2008

Ziua: Se pregateste federalizarea Moldovei

Un foc incrucisat de delegatii si negocieri Moscova-Chisinau-Tiraspol anunta o reglementare a conflictului transnistrean cu mentinerea trupelor ruse la Nistru

Negocierile privind rezolvarea conflictului transnistrean au cunoscut ieri un varf de activitate nemaiatins pana acum, desfasurandu-se in afara cadrului legal de negociere. Formatul legal pentru rezolvarea conflictului transnistrean este unul pentalateral - respectiv Republica Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana. Zvonurile privind existenta unui plan secret negociat intre presedintele de la Chisinau Vladimir Voronin si omologul sau de la Moscova Vladimir Putin par sa se confirme prin intalnirile desfasurate in cursul zilei de ieri. Astfel, la Moscova s-a deplasat o importanta delegatie de la Chisinau - inclusiv un specialist in tratate internationale - iar ambasadorul rus in Republica Moldova a avut o intalnire cu presedintele separatist Igor Smirnov (foto). O delegatie transnistreana condusa de "opozantul" lui Smirnov, Evgheni Sevciuk, s-a aflat ieri la Moscova unde s-a intalnit cu mitropolitul rus Kiril (care are in subordine "insula" terestra Kaliningrad, ocupandu-se si de "insula" terestra Transnistria). Tema discutiei: reactivarea episcopiei romanesti din Transnistria, gest al BOR care a iritat extrem lumea ortodoxa si diplomatica rusa. Apropierea separarii Kosovo incinge la rosu negocierile pentru mentinerea trupelor ruse in Transnistria. Discutiile intre Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, la care au asistat observatorii Statelor Unite si Uniunii Europene au fost suspendate in februarie 2006.

Desantul lui Voronin

O delegatie de la Chisinau s-a aflat ieri in vizita de lucru la Moscova, "pentru continuarea consultarilor in spiritul intelegerilor la care au ajuns presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin", a anuntat serviciul de presa al presedintiei moldovene, fara a preciza insa care a fost subiectul acestor consultari, informeaza Rompres. Din componenta delegatiei moldovene au facut parte ministrul reintegrarii Vasili Sova, consilierul presedintelui in probleme politice, Mark Tkaciuk, seful Directiei Tratate din cadrul Departamentului Drept International al Ministerului de Externe, Dumitru Socolan. Prezenta acestui ultim diplomat la Moscova - pe langa Mark Tkaciuk, omul de incredere al lui Voronin - indica pregatirea unui document oficial. Presa rusa a informat cu ocazia intalnirii dintre Voronin si Putin de la inceputul anului despre existenta unui plan secret de reglementare a conflictului transnistrean. Conform acestui plan, Republica Moldova urmeaza sa devina o federatie, Tiraspolul avand drepturi egale cu Chisinaul, iar trupele ruse urmeaza sa fie stationate in Transnistria, in ciuda acordului de la Istanbul din 1999 care cere retragerea acestor trupe.

Mitropolitul Kiril vrea si Transnistria

Tot ieri s-a mai aflat la Moscova si Evgheni Sevciuk, seful sovietului suprem transnistrean, vazut ca noul favorit al Moscovei la Tiraspol, in defavoarea lui Igor Smirnov, conform informatiilor furnizate de cotidianul rus Kommersant. Sevciuk a avut intrevederi cu seful Comitetului pentru politica economica din cadrul Dumei, Evgheni Fiodorov, cu care a discutat probleme de armonizare a legislatiei transnistrene cu cea rusa, si cu mitropolitul Moscovei si al Kaliningradului Kiril, seful Departamentului relatii externe din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, cu care a discutat intentia Bisericii Ortodoxe Romane, de a deschide o eparhie a Mitropoliei Basarabiei in Transnistria. Gestul Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane care a luat act in octombrie anul trecut de reactivarea a trei eparhii istorice romanesti in cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane, a fost perceput de Patriarhia Rusa ca o invazie a teritoriului sau canonic. Au fost reactivate Episcopia de Balti, fosta a Hotinului, cea a Basarabiei de Sud, fosta a Cetatii Albe si Ismailului, si cea a Dubasarilor si a toata Transnistria, fosta Misiune Ortodoxa Romana din Transnistria (misiune care a existat exclusiv in perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, cand Transnistria s-a aflat sub administratie romaneasca).

Cotidianul rus Kommersant a publicat ieri un interviu cu Evgheni Sevciuk in care acesta afirma ca Transnistria nu a refuzat construirea unui stat comun cu Moldova, numai ca, spune el, Memorandumul din 1997 privind normalizarea relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol nu stabileste daca va fi vorba de o federatie, confederatie sau stat comun. In acest context, a adaugat Sevciuk, depinde de modul in care vor actiona autoritatile de la Chisinau. In interviul pentru Kommersant, presedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a declarat, pe de o parte, ca Transnistria nu a refuzat niciodata ideea constructiei unui stat comun cu Republica Moldova, iar, pe de alta, a facut apel la tarile mediatoare ale crizei transnistrene - Rusia si Ucraina - sa recunoasca independenta Transnistriei, in cazul in care comunitatea internationala va recunoaste independenta Kosovo.

Sursa: Ziua

George Damian 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus