Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.01.2008

Banca Naţională a Moldovei menţine la acelaşi nivel ratele la instrumentele monetare, până la afirmarea tendinţelor de moderare a inflaţiei

În şedinţa din 31 ianuarie 2008, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a decis ca rata de bază, care se aplică la principalele operaţiuni de politică monetară a Băncii Naţionale pe termen scurt şi ratele dobânzii la facilităţile permanente de credite overnight şi depozite overnight să rămână nemodificate la nivelurile de 16, 18 şi respectiv 2 la sută anual.

Măsurile întreprinse de către Banca Naţională a Moldovei (majorarea ratei de bază cu 2,5 puncte procentuale şi a normei rezervelor obligatori cu 5.0 puncte procentuale), precum şi gestionarea prin intermediul operaţiunilor de piaţă deschisă a lichidităţilor de pe piaţa monetară, au determinat premise pentru ca inflaţia în Republica Moldova în anul 2007 să fie inferioară celei din anul 2006 şi au condus la reluarea trendului de diminuare a ritmurilor inflaţiei anuale.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, preţurile de consum s-au majorat în luna decembrie 2007 doar cu 0.9 la sută faţă de 1.6 la sută în luna octombrie şi 1.3 la sută - în luna noiembrie. Rata anuală a inflaţiei la finele anului 2007 a constituit 13.1 la sută faţă de 14.1 la sută înregistrată la finele anului anterior.

Cu toate acestea, evoluţia situaţiei economice de la ultima decizie a Consiliului de administraţie cu privire la nivelul ratelor dobânzilor ale Băncii Naţionale confirmă faptul că perspectivele privind stabilitatea preţurilor sunt în continuare supuse unor riscuri.

În aceste condiţii, până la afirmarea tendinţelor de moderare a inflaţiei pe parcursul anului 2008, Banca Naţională consideră raţională menţinerea ratelor la instrumentele de politică monetară la nivelul actual.

Totodată, Banca Naţională reafirmă că, în scopul consolidării procesului de reducere a inflaţiei, va continua monitorizarea evoluţiei indicatorilor acroeconomici şi monetari, condiţiilor pieţei monetare şi va întreprinde, în caz de necesitate, măsuri ferme şi prompte în scopul asigurării stabilităţii macroeconomice.

Sursa: BNM - Publicatii de presa-31 ianuarie 2008, Comunicat al Bancii Nationale a Moldovei

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus