Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.01.2008

Josette Durrieu: Moldova trebuie să probeze că este ataşată principiilor democratice

Josette Durrieu: Moldova trebuie să probeze că este ataşată principiilor democratice

„Republica Moldova trebuie să demonstreze la alegerile din 2009 că este ataşată principiilor democratice. Modul de desfăşurare a alegerilor legislative din anul viitor va constitui o probă esenţială pentru afirmarea în practică a spiritului european al Moldovei”, a afirmat Preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Moldova din Senatul francez Josette Durrieu.

În cadrul întrevederii cu preşedintele parlamentului moldovean Marian Lupu, senatorul francez a menţionat că ţara noastră trebuie să-şi probeze în practică şi acţiuni consecvente reformele destinate transformărilor interne şi preluării standardelor europene în domeniile social, economic, politic etc. Totodată, Josette Durrieu a subliniat faptul că scoaterea Republicii Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei nu este departe. 

Preşedintele Senatului francez Christian Poncelet a exprimat, la rândul său, susţinerea Republicii Franceze pentru vocaţia europeană a Moldovei. În special Christian PONCELET a remarcat faptul că cetăţenii moldoveni şi francezi sunt uniţi de ataşamentul pentru valorile francofone.   

„Franţa nu este indiferentă faţă de Moldova şi cetăţenii săi”, a accentuat oficialul francez.

Marian Lupu a solicitat în cadrul vizitei oficiale în Franţa care are loc în perioada, 29-31 ianuarie, susţinerea autorităţilor franceze în promovarea vizibilităţii Moldovei pe agenda europeană de discuţii. În particular, Lupu a solicitat includerea Republicii Moldova în agenda priorităţilor Franţei în contextul preluării de către această ţară a Preşedinţiei Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2008. 

Preşedintele Parlamentului a pledat pentru începerea demersurilor de negociere a unui nou cadru juridic în relaţiile moldo-comunitare, document care să conţină stipularea unei perspective europene sigure a Republicii Moldova. 

Ambii oficiali francezi au susţinut plenar poziţia Preşedintelui Parlamentului moldovean privind importanţa deosebită a promovării imaginii Republicii Moldova în discuţiile cu partenerii internaţionali şi atribuirea acestui subiect prioritate pe plan extern.  

Marian Lupu a mai abordat cu autorităţile franceze evoluţiile în procesul de reglementare transnistreană şi a reiterat poziţia ţării noastre privind identificarea unei soluţii finale a conflictului doar în cadrul formatului 5 + 2.   

În cadrul vizitei la Paris Marian LUPU este însoţit de deputaţii Serafim Urechean, Preşedintele fracţiunii AMN, Dumitru Diacov, Preşedintele fracţiunii PDM, Vlad Cubreacov, Preşedintele fracţiunii PPCD.   

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus