Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-01-30/3837-3837.html
Data: Jan 30, 2008 (23:39)

Solii lui Voronin la Moscova

O delegaţie moldoveană s-a aflat, miercuri, 30 ianuarie, la Moscova, „pentru continuarea consultărilor în spiritul înţelegerilor la care au ajuns Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin”. Precum relatează serviciul de presă al Preşedinţiei, din componenţa delegaţiei fac parte ministrul Reintegrării Vasili Şova, consilierul Preşedintelui în problemele politice, Mark Tkaciuk, şeful Direcţiei Tratate din cadrul Departamentului Drept Internaţional al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Dumitru Socolan. Serviciul de presă nu oferă alte detalii. 

Însă, dacă e să dăm crezare postului de radio Deuthsche Welle, se pare că preşedintele moldovean a acceptat planul secret al Moscovei privind  soluţionarea problemei transnistrene. Prin urmare, se poate presupune că miercuri, Voronin şi-a trimis emisarii pentru a finaliza aranjamentul cu Putin, în „spiritul înţelegerilor”, la care cei doi au convenit la întrevederea din 22 ianuarie.

Precum relata radio Deutsche Welle, Vladimir Voronin a declarat în cursul unei întâlniri cu  ambasadorii acreditaţi la Chişinău că „diferendul transnistrean va fi soluţionat până la sfârşitul acestui an”. Anunţul a fost făcut după o serie de întrevederi pe care preşedintele moldovean le-a avut cu oficiali de la Comisia Europeana, OSCE, NATO, şi după întrevederea de la Kremlin cu Vladimir Putin.

Voronin a declarat ambasadorilor că „locuitorii regiunii transnistrene vor alege si vor fi reprezentati in Parlamentul Moldovei reunificate ce va rezulta din alegerile din 2009”.

Astfel, notează Deutsche Welle, preşedintele moldovean a confirmat supozitia că negocierile cu Rusia s-ar purta în baza unui presupus „plan secret”.

Presupusul „plan secret” prevede, între altele, accederea a cel puţin 20 de exponenţi ai forţelor politice transnistrene în Legislativul de la Chişinău, schimbarea însemnelor statale ale Republicii Moldova, astfel încât acestea să nu mai fie asemănătoare cu cele ale României, garantii că Moldova nu va adera niciodată la NATO şi rămânerea militarilor ruşi în Transnistria.

Apropo, asupra însemnelor statale, Voronin s-a pronunţat deja, în cadrul unei întâlniri cu presa de la finele anului trecut. 

Între timp, se pare că Moscova şi-a asumat angajamentul de a-l convinge pe Smirnov să acceăte planul, în caz contrar acesta va fi înlocuit cu preşedintele sovietului suprem Evgheni Şevciuk.