Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-01-30/3836-3836.html
Data: Jan 30, 2008 (23:22)

Japonia va acorda Moldovei două granturi în valoare de 5 mil. USD pentru dezvotarea IMM-urilor

Potrivit unui comunicat al Ministerului Efacerilor Externe şi Integrării Europene, această intenţie a fost anunţată în cadrul întrevederii  şefului diplomaţiei moldoveneşti Andrei Stratan cu ministrul Afacerilor Externe al Japoniei Masahiko Koumura. Guvernul nipon urmează să adopte o decizie în acest sens la sfârşitul lunii februarie curent. Mijloacele  sunt destinate dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi a îmbunătăţirii productivităţii în agricultură.

De asemenea, partea niponă a menţionat că o importanţă particulară va fi acordată continuării proiectelor iniţiate anterior precum 2KR, cu ajutorul căruia a fost creat în 2007 un centru tehnic pentru fermieri şi care în 2008 urmează a fi dotat cu echipament adiţional. 

În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri şi-au exprimat angajamentul de a coopera activ în vederea realizării reformei Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv prin extinderea  atât a numărului  membrilor permanenţi, cât şi al celor nepermanenţi în cadrul acestuia. Cu această ocazie, dl Andrei Stratan a reiterat susţinerea Guvernului moldovenesc faţă de calitatea de membru permanent a Japoniei în cadrul Consiliului, fapt pentru care partea japoneză şi-a exprimat recunoştinţa. Un alt subiect al agendei a inclus cooperarea moldo-niponă la nivel multilateral, în particular cea instituită în cadrul forumurilor regionale. Aspecte similare au fost abordate de Vicepremierul Andrei Stratan şi în cadrul întrevederilor cu Preşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe al Camerei Reprezentanţilor. Problematica consolidării parteneriatului economic moldo-nipon a fost discutată pe larg cu reprezentanţii Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), Organizaţiei pentru Comerţ Extern (JETRO), Ministerului Economiei şi Comerţului şi ai Federaţiei de Business a Japoniei.