Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2008

CtEDO a pronunţat hotărârea Bălan c. Moldovei

La 29 ianuarie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat hotărârea sa în cauza Bălan c. Moldovei

În această cauză, reclamantul, Pavel BĂLAN, a publicat, în 1985, fotografia „Cetatea Soroca” în albumul Poliptic Moldav. În 1996, Guvernul a adoptat o hotărâre privind buletinele de identitate, folosind fotografia făcută de reclamant în calitate de fundal pentru buletinele de identitate eliberate de către Ministerul Afacerilor Interne (Ministerul). Reclamantul nu a fost consultat şi nu şi-a dat acordul pentru această folosire a fotografiei.

În 1998, el a solicitat Ministerului să-i fie compensate daunele cauzate în urma folosirii neautorizate a fotografiei făcută de el, precum şi să încheie cu el un contract pentru folosirea ulterioară a acestei fotografii.

După ce cererea sa a fost respinsă, reclamantul a iniţiat proceduri judiciare împotriva Ministerului.

Curtea a acordat reclamantului EUR 5,000 cu titlu de daune materiale şi morale şi EUR 2,000 cu titlu de costuri şi cheltuieli. 

Reclamantul a fost reprezentat în faţa CtEDO de către Vitalie Nagacevschi, preşedintele organizaţiei obşteşti „Juriştii pentru drepturile omului”.

 

Hotărârea CtEDO în această cauză, în limba engleză, poate fi accesată pe pagina web a Curţii (http://www.echr.coe.int/).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus