Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.01.2008

Proiectul componentei de reabilitare a drumurilor din cadrul Programului de asistenţă deplină Compact a fost discutat la o şedinţă a Grupului de experţi

Proiectul componentei de reabilitare a drumurilor din cadrul Programului de asistenţă deplină Compact a fost discutat sîmbătă, 26 ianuarie, la o şedinţă a Grupului de experţi, prezidată de prim-viceprim-ministrul Zinaida Greceanîi, coordonatorul naţional al activităţilor de elaborare a propunerii de ţară.

Valentin Bozu, lider economist al Echipei Compact, a comunicat participanţilor că proiectul acestei componente propune reabilitarea traseelor: Bălţi–Criva, Sărăteni–Soroca–Unguri, Comrat–Giurgiuleşti, precum şi a două tronsoane ce traversează şi teritoriul regiunii transnistrene: Chişinău–Dubăsari–Goieni–frontiera cu Ucraina şi Chişinău–Gura-Bîcului–Tiraspol–frontiera cu Ucraina.

Traseele au fost selectate în corespundere cu priorităţile Strategiei Naţionale de Dezvoltare a Republicii Moldova, precum şi în corelare strînsă cu Strategia infrastructurii transportului terestru, a specificat Valentin Bozu.

Lungimea totală de drum propusă spre reabilitare în cadrul Programului Compact este de peste 545 km, iar costul estimativ este de aproximativ 250 mln de dolari americani.

Membrii Grupului de experţi au supus proiectul unei analize minuţioase, formulînd un şir de propuneri ce ţin de calcularea ratei de recuperare a investiţiilor, estimarea costurilor de implementare, evaluarea impactului social, de gen şi mediu etc.

Prim-vicepremierul Zinaida Greceanîi a apreciat că această componentă este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a ţării noastre şi întruneşte cerinţele Corporaţiei „Provocările Mileniului”.

Proiectul componentei de drumuri a Programului Compact urmează a fi definitivat în termene restrînse şi propus spre aprobare în cadrul propunerii integrale de ţară de către Comitetul de monitorizare a elaborării Programului Compact.

În următoarele zile, şi celelalte componente ale propunerii de ţară urmează a fi supuse dezbaterilor în carul grupurilor de experţi. Ulterior, Programul Compact va fi prezentat Corporaţiei „Provocările Mileniului”, pentru iniţierea procedurii de verificare (due diligence) şi aprobare.

Republica Moldova a devenit eligibilă pentru asistenţa deplină Compact la 8 noiembrie 2006. În prezent, are loc definitivarea componentelor propunerii de ţară ce va fi prezentată Corporaţiei. Asistenţa Compact va fi acordată sub formă de investiţii nerambursabile în domenii ce joacă un rol important în accelerarea creşterii economice.

Corporaţia Provocările Mileniului a fost creată în ianuarie 2004 de Guvernul Statelor Unite ale Americii, cu scopul de a contribui la reducerea sărăciei pe plan mondial prin promovarea creşterii economice durabile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus