Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.01.2008

În Moldova va sosi o misiune economică din Austria în prima jumătate a anului curent

În Moldova va sosi o misiune economică din Austria în prima jumătate a anului curent

Despre aceasta a declarat luni, co-preşedintele comisiei interguvernamentale moldo-austriece pentru colaborare comercial-economică, directorul general pentru relaţii economice externe de la Ministerul Federal al Economiei şi Muncii al Austriei Johann Sachs. El a menţionat că misiunea va fi compusă din exportatori, investitori din Austria. Potrivit lui Johann Sachs, această misiune va impulsiona relaţiile economice şi comerciale bilaterale dintre cele două ţări, care în prezent sunt în ascensiune.

În cadrul primei şedinţe a comisiei au fost abordate aspecte ale cooperări în diverse domenii. Partea austriacă s-a arătat dispusă să-şi ofere experienţa în domeniul energiei regenerabile, Austria ocupând locul I în UE după niveul de utilizare a energiei regenrabile. A fost anunţată disponibilitatea Austriei de a împărtăşi experienţa în domeniul vitivinicol, precum şi acordarea unor burse îm domeniul agriculturii pentru studenţii din Moldova. Printre domeniile, în care Austria ar putea acorda asistenţă Moldovei, Johann Sachs a menţionat turismul, care aduce anual Austriei un venit de 1150 euro pe cap de locuitor.

Johann Sachs, a menţionat că decizia privind crearea comisiei interguvernamentale moldo-austriece a fost adoptată în 1993, prin semnarea Acordului de cooperare între Moldova şi Austria. Decizia respectivă a intrat în vigoare în 1995, iar la 28 ianuarie 2008  a avut loc prima şedinţă a acestei comisii.

În prezent, colaborarea dintre Moldova şi Austria se face în baza a trei Acorduri bilaterale: Acordul privind Cooperarea economică, semnat în 1993, Acordul privind protecţia reciprocă a investiţiilor, semnat în 2001 şi Acordul privind evitarea dublei impuneri.

Ministrul austriac a precizat că, din anul 1992 până în 2006 volumul comerţului bilateral a crescut de 44 de ori  (de la 1 mil. euro până la 44 mil. euro), iar în anul 2007 acesta s-a majorat cu 60%-70%  până la 70 mil. euro. Johann Sachs a asigurat partea moldoveană că Austria va depune în continuare toate erforturile pentru a menţine trendul pozitiv al comerţului bilateral dintre Moldova şi Austria. Potrivit datelor MEC, în prezent în Moldova activează 73 de întreprinderi cu capital austriac, care au investit în total 5 mil. Euro. Printre cele mai mari companii austriece prezente pe piaţa Moldovei se numără Austrian Airlines, Grawe, Raifeissenbank.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus