Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.01.2008

La Mileştii Mici vor fi amenajate agropensiuni de 3-4 stele cu sprijinul Germaniei

La Mileştii Mici vor fi amenajate agropensiuni de 3-4 stele cu sprijinul Germaniei

Agropensiunile vor fi deschise pe baza a cinci case strămoşeşti, selectate în cadrul proiectului „Turismul rural în satul Mileştii Mici”. Proiectul este finanţat de Agenţia Germană InWent şi este implementat de compania internaţională Spelleken Associates. Localitatea dată a fost aleasă datorită proximităţii cu Combinatul de Vinuri „Mileştii Mici”, care a devenit extrem de notoriu după includerea în Cartea Recordurilor Guiness.

Precum a menţionat, sâmbătă, 26 ianuarie, în cadrul  unei mese rotunde, preşedintele companiei Spelleken Associates, Hans-Gerd Spelleken, scopul proiectului este de a susţine dezvoltarea antrerenoriatului şi promovarea turismului rural. În special, proiectul prevede de a reţine turiştii vinicoli, care vizitează Combinatul „Mileştii Mici”, pentru a le oferi cazare, mâncare şi divertisment în pensiuni de tip familial, amplasate în partea veche a satului.

Hans-Gerd Spelleken a relatat că deja au fost alese cele cinci familii, care au obţnut prin moştenire case strămoşeşi. În prezent sunt elaborate schiţele caselor, iar la primăvară vor începe lurările de construcţie. Casele vor fi amenajate potrivit cerinţelor pensiunilor de  3-4 stele. Fiecare dintre acestea vor avea bloc sanitar modern, două odăi pentru două persoane, care vor fi amenajate în stil tradiţional, moldovenesc.

Ulterior, membrii celor 5 familii vor efectua tururi de studii în România şi Germania precum şi vor asista la seminare de intruire în domeniul agroturismului, marketingului, contabilităţii, planurilor de afaceri, bucătăriei moderne etc.

Precum a menţionat Hans-Gerd Spelleken, proiectul prevede şi crearea unui brand turistic pentru localitatea Mileştii Mici şi promovarea acestuia în ţările Europei, în special în Germania, prin intermediul firmelor turistice. De asemenea, acest brand va fi promovat şi în cadrul expoziţiei anuale de la Berlin „Internationale Tourismus Börse în 2008”, ce va avea loc în luna martie curent.

Hans-Gerd Spelleken a spus că ulterior, acest nucleu din 5 familii ar putea fi instituţionalizat sub forma unui ONG, care va continua să activeze de sine stătător după finalizarea proiectului.

Hans-Gerd Spelleken a precizat că bugetul proiectului constituie 130 mii euro, inclusiv pentru amenajarea pensiunilor - 30 mii euro. În urma realizării proiectului se prevede sporirea cu 5% a fluxului turiştilor spre Mileştii Mici. Proiectul a demarat în septemrbie 2007 şi va dura până în septembrie 2008. Economistul german consideră că după finalizarea proiectului numărul familiilor implicate în agroturism ar putea fi extins, iar în sat ar putea fi construit chiar un hotel, deoarece Mileştii Mici este o localitate suburbană. Iar în cazul în care proiectul va fi finalizat cu succes, acesta ar puta contitui un model pentru dezvoltarea a astfel de proiecte şi branduri şi în alte localităţi ale republicii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus