Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-01-25/3776-3776.html
Data: Jan 25, 2008 (09:23)

Iasi-Chisinau, o punte europeana

In cadrul unei ceremonii fastuoase, ieri, la Palatul Roznovanu, primarii municipiilor Iasi si Chisinau au semnat actele prin care cele doua comunitati se infratesc ● Momentul ales, 24 ianuarie, este unul simbolic prin care s-a incercat redresarea dialogului dintre moldovenii de pe ambele parti ale Prutului ● "Consideram ca infratirea a fost, este si va fi una permanenta, iar astazi aducem si un document oficial in acest sens. Am avut podurile de flori, acum dorim sa fie punti europene. Sper ca aceasta infratire sa fie realizata astfel incat intre «noi si noi» sa se infiltreze o legatura si mai stransa", a aratat Dorin Chirtoaca, primarul municipiului Chisinau

Zeci si zeci de invitati au luat parte aseara, in Sala Mare a Palatului Roznovanu, la actul de infratire dintre capitala Moldovei de peste Prut si cea a Moldovei din dreapta Prutului. Primarii celor doua municipii-capitale, Gheorghe Nichita si Dorin Chirtoaca, au intarit si prin semnarea unui act oficial infratirea dintre moldovenii de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru ca s-a dorit a fi un moment solemn, organizatorii si-au schimbat, simbolic, insemnele celor doua comunitati si alternativ au purtat drapelul romanesc. "Este o zi cu totul si cu totul speciala. Pentru noi este un an cu totul de exceptie, ne-a harazit Dumnezeu sa traim pe cel de-al 600-lea an de la atestarea documentara a orasului Iasi, acest oras care are vocatia unirii, acest oras al culturii, acest oras al spiritualitatii care inseamna enorm de mult pentru Romania si poate sa insemne mult pentru Europa. Am gandit de mult acest moment al infratirii cu municipiul Chisinau.

 

Si din cealalta parte s-a procedat la fel. Ma bucur ca eforturile comune se implinesc intr-o zi in care Dumnezeu ne arata rasplata pentru acest popor. Sper sa fie un moment de referinta pentru cei care au diferite responsabilitati, dar si pentru cei care intentioneaza sa le asume", a precizat, emotionat, Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iasi. La randul sau, primarul Chisinaului a adresat un apel la o mai buna colaborare a celor doua comunitati, lasand sa se intrevada o europenizare si a Chisinaului, cel putin, daca nu a intregii Basarabii. "Acum 14 ani am venit la Iasi pentru a acumula cunostinte si pentru asta le multumesc profesorilor mei de la Liceul Costache Negruzzi. Apoi am plecat la Bucuresti pentru a intregi aceste cunostinte. Acum sunt din nou la Iasi, dar pentru a acumula mai multa experienta si a intari legaturile dintre Iasi si Chisinau. Consideram ca infratirea a fost, este si va fi una permanenta, iar astazi aducem si un document oficial in acest sens. Am avut podurile de flori, acum dorim sa fie punti europene. Sper ca aceasta infratire sa fie realizata astfel incat intre «noi si noi» sa se infiltreze o legatura si mai stransa", a aratat Dorin Chirtoaca, primarul municipiului Chisinau. Simbolic, Gheorghe Nichita i-a oferit lui Chirtoaca cele 8 volume ale cartii "Documente privitoare la istoria orasului Iasi (1408-1790)", semnata de prof. dr. Ioan Caprosu, cheia orasului Iasi, stema de la 1859 si un tablou cu Palatul Culturii. De cealalta parte, mai generos, primarul Chirtoaca i-a oferit edilului iesean enciclopedia si un album al Chisinaului, editia completa a operei lui Eminescu, o icoana a lui Stefan cel Mare si Sfant si tarana moldoveneasca. La ceremonia de infratire intre Chisinau si Iasi au participat lideri politici de toate orientarile: Dumitru Oprea, Dan Carlan, Lucian Flaiser, Mircea Geoana, Titus Corlatean, Ioan Solcanu si multi alti politicieni, dar si oameni de cultura. Inevitabil, dupa discursurile aferente, a urmat un festin la care au luat parte si persoane care n-aveau nici o legatura cu ceea ce presupune infratirea sau aniversarea a 149 de ani de la Unirea Mica.

Sursa: Ziua de Iasi

Marius SIDORIUC