Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-01-23/3749-3749.html
Data: Jan 23, 2008 (22:18)

Mass media din Moldova protestează împotriva abuzului autorităţilor faţă de jurnalişti

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media protestează în legătură cu modul în care serviciul de pază a preşedintelui Republicii Moldova a tratat un grup de jurnalişti veniţi, în seara zilei de 18 ianuarie la Palatul Naţional, pentru a reflecta un eveniment public.

Într-o declaraţie semnată de 6 ONG de media se arată că, încălcând prevederile  Legii presei şi depăşindu-şi atribuţiile, garda de corp a preşedintelui le-a interzis jurnaliştilor de la Pro TV, Jurnal de Chişinău, TV Dixi accesul în incinta Palatului Naţional, în pofida existenţei unui acord prealabil dintre jurnalişti şi organizatori privind reflectarea evenimentului. Mai mult, echipa Pro TV a fost silită sa şteargă cadrele filmate în afara Palatului Naţional, care conţineau imagini cu preşedintelui Voronin, notează semnatarii declaraţiei.

Un incident similar s-a produs şi la finele lunii trecute, pe data de 28 decembrie 2007, când Tudor Darie, reporter la portalul UNIMEDIA, a fost agresat de către agenţii din paza preşedintelui în timp ce-l filma pe preşedintele Vladimir Voronin, care participa la ceremonia de inaugurare a „Pomului Ţării”, în centrul capitalei.

Conform Legii Presei este interzisă „imixtiunea în activitatea de pregătire şi de difuzare a informaţiei” (art.1) de către presă, iar jurnalistul are dreptul, „în scopul exercitării atribuţiilor profesionale” „a) să obţină şi să difuzeze informaţii; ...c) să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze; .... să asiste la mitinguri, demonstraţii şi la alte manifestaţii publice;” „Confiscarea notiţelor jurnalistului este interzisă. Mijloacele lui tehnice pot fi ridicate numai în cazul în care servesc drept probă într-o cauză penală.” (art.20) 

„Îngrijorează faptul că, în pofida obligaţiilor şi angajamentelor asumate de respectare a libertăţii presei, autorităţile nu reacţionează la asemenea incidente de încălcare a drepturilor jurnaliştilor şi de îngrădire a accesului publicului la informaţie.  ONG-urile semnatare cer pedepsirea vinovaţilor în toate cazurile de agresiune asupra jurnaliştilor, de violare a dreptului de obţinere şi difuzare a informaţiei, care riscă să devină o practică obişnuită, zilnică în RM”, se mai arată în declaraţia citată.