Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.01.2008

În Moldova mai există 3,3 mii tone de pesticide inutilizabile şi interzise

Despre aceasta a comunicat ministrul Ecologiei şi Resurselor Naturale Constantin Mihailescu, în cadrul unei şedinţe de Guvern privind executarea planului de măsuri privind reambalarea, transportarea şi depozitarea a pesticidelor inutilizabile şi interzise. Mihailescu a menţionat că până în luna martie curent, urmează a fi nutralizate aproximativ 1,4 mii tone de substanţe toxice.

La rândul său, ministrul Apărării Vitalie Vrabie a comunicat că, în perioada 2003-2007 echipa Ministerului Apărării a executat lucrări de reambalare, depozitare şi transportare a pesticidelor inutilizabile şi interzise în 14 raioane, în volum de 1245 tone. Potrivit ministrului, una din probleme cu care se confruntă ministerul constă în asigurarea proastă de către administraţia publică locală a pazei depozitelor, fapt care conduce la sustragerea butoalelor de masă plastică şi metal în care sînt ambalate substanţele toxice şi necesitatea reambalării acestora.

Premierul Vasile Tarlev a menţionat importanţa pe care o acordă conducerea statului soluţionării problemei neutralizării pesticidelor inutilizabile, referindu-se în special la impactul produs de acestea asupra mediului ambiant şi sănătăţii populaţiei.

Vasile Tarlev a dispus ministerelor responsabile să consolideze toate eforturile în vederea realizării cu succes a planului de acţiuni, să finalizeze procesul de inventariere a stocurilor de pesticide existente pe teritoriul Moldovei şi să urgenteze depozitarea, ambalarea, transportarea şi neutralizarea lor.

În baza propunerilor înaintate de ministere, vor fi identificate sursele financiare, necesare pentru definitivarea lucrărilor de neutralizare a pesticidelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus