Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.01.2008

La Sofia, au avut loc consultări moldo-bulgare

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, la Sofia, Bulgaria, Valeriu Ostalep, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, şi omologul său bulgar, Milen Keremedciev, au condus consultările interministeriale care au examinat, în special, starea actuală a relaţiilor consulare în contextul cooperării europene a celor două ţări.

În cadrul consultărilor, partea bulgară şi-a reiterat disponibilitatea, expusă anterior, de a facilita pentru cetăţenii moldoveni regulile de intrare pe teritoriul ţării în perspectiva dezvoltării relaţiilor ţării noastre cu Uniunea Europeană. Astfel, s-a convenit că cetăţenii Republicii Moldova, care dispun de vize Schengen, precum şi ale României şi Ciprului, sau de permise de şedere într-una din ţările Uniunii Europene, să fie scutiţi de vize pentru tranzitarea teritoriului bulgar. Pe lângă aceasta, se preconizează extinderea regimului facilitar de acordare a vizei naţionale. Posesorii de vize Schengen vor primi vize bulgare în ziua depunerii cererii, la fel ca şi sportivii care vor prezenta autorităţilor consulare invitaţii la competiţii confirmate de cluburile din care fac parte, agenţiile turistice acreditate la secţia consulară a Ambasadei bulgare la Chişinău. Partea moldovenească şi-a exprimat interesul pentru continuarea negocierilor cu Bulgaria în vederea scutirii costului de viză pentru cetăţenii Republicii Moldova care doresc să viziteze această ţară.

Facilitările în cauză urmează să intre în vigoare după aprobarea lor de către guvernul Bulgariei, care ar putea avea loc în primăvara acestui an. Părţile au exprimat convingerea că facilitările în cauză vor stimula fluxul schimburilor între cele două ţări, iar totalitatea măsurilor preconizate vor contribui la o valorificare mai sigură a potenţialului existent de cooperare între Republica Moldova şi Bulgaria.

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit  vizita la Chişinău a Prim-ministrului Bulgariei Sergei Stanisev, preconizată pentru februarie anul curent. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus