Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.01.2008

Întrevederea Voronin-Putin: o nouă încercare de a soluţoina conflictul transnistrean?

Întrevederea Voronin-Putin: o nouă încercare de a soluţoina conflictul transnistrean?

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a avut marţi, 22 ianuarie, o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin. Serviciul de presă al Preşedinţiei moldovene a oferit informaţii scunde despre rezultatul întrevederii celor doi şefi de stat. Astfel, în comunicatul Preşedinţiei se menţionează că preşedintele rus a menţionat că actuala întâlnire cu Vladimir  Voronin constituie un bun prilej pentru a discuta întreg spectrul de chestiuni vizând relaţiile bilaterale dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova. De asemenea, se relatează că Putin l-a felicitat pe Voronin cu ocazia decernării de către Fondul Internaţional al Unităţii Popoarelor Ortodoxe a Premiului „Pentru activitatea remarcabilă de consolidare a unităţii popoarelor ortodoxe”.

„Vladimir Putin a remarcat contribuţia personală a preşedintelui Vladimir Voronin la consolidarea unităţii popoarelor Federaţiei Ruse şi al Republicii Moldova, fapt care, în opinia şefului statului rus, reprezintă baza necesară pentru dezvoltarea relaţiilor dintre ţările noastre”, se arată în comunicatul Preşedinţiei. 

La rândul său, Vladimir Voronin a menţionat dinamica pozitivă înregistrată în ultimii doi ani în raporturile dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Preşedintele moldovean a apreciat actuala întrevedere cu Vladimir Putin drept continuarea dialogului îndreptat spre extinderea şi aprofundarea interacţiunii moldo-ruse, spre binele ţărilor şi popoarelor din cele două ţări.

Voronin ar putea accepta noul plan al Moscovei privind reglementarea transnistreană

Pe de altă parte, presa rusă abundă de articole despre vizita lui Voronin la Moscova şi de presupuneri privind o posibilă înţelegere între cei doi preşedinţi asupra soluţionării conflictului transnistrean.

Astfel, publicaţia rusă „Kommersant” îl citează pe şeful departamentului II pentru ţările CSI din cadrul MAE rus Victor Sorokin, care notează că vizita lui Voronin la Moscova a avut loc „pe un fundal foarte binevoitor al relaţiilor dintre Rusia şi Moldova”. Aceleaşi publicaţie menţionează că, potrivit unor surse din carul administraţiei preşedintelui rus, iniţiativele lui Voronin privind reglementarea transnistreană au fost primite destul de binevoitor de către Kremlin, deoarece „părţiele trebuie să recupereze încrederea pierdută”.  

Mai mult, „Kommersant” afirmă că Kremlinul pregăteşte un document sub denumirea neutră de „Planul de reglementare politică a conflictului din Transnistria”. Textul nu prevede un model al Moldovei unitare, cum ar dori Chişinăul, dar nici nu mai insistă pe ideea confederaţiei, preferată de Tiraspol.

Moscova propune parţilor o structură federativă, fiind chiar dispusă să convingă autorităţil ransnistrene de viabilitatea acestui scenariu. Deşi acest lucru poate fi realizat doar în cazul în care Chişinăul va îndeplini o serie de condiţii principiale. Cea mai importantă fiind confirmarea de către Moldova a statutului ei de neutralitate, nu doar în textul Constituţiei, dar şi print-un act normativ internaţional, care să fie semnat, pe lângă Rusia, de SUA şi UE. „Astfel, partea rusa spera să îndepărteze pentru mult timp Chişinăul de Occident, dar, în primul rând. de orice eventuală alunecare spre NATO”,  scrie „Kommersant”.

A doua condiţie pusă de Moscova este menţinera prezenţei militare a Moldovei pe malul drept al Nistrului, iar cea de a treia – garantarea imunităţii activelor transnitrene, privatizate de oameni de afaceri ruşi.

Publicaţia afirmă că preşedintele Voronin ar putea accepta noul plan rusesc de reglementare a problemei transnistrene.

„Ţinând cont de faptul că termenul de aflare a domnului Voronin la putere expiră în 2009, el dispune de foarte puţin timp pentru a intra în istorie ca unificatorul ţării. Soluţionarea problemei transnistrene i-ar conveni şi lui Vladimir Putin – atunci el şi-ar părăsi postul în calitate de preşedinte-pacificator”, conchide ziarul „Kommersant”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus