Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.01.2008

UE a dat undă verde comerţului asimetric cu Moldova

Consiliul de Miniştri al UE a adoptat la 21 ianuarie 2008 Regulamentul privind introducerea Preferinţelor Comerciale Autonome pentru Republica Moldova. Precum a anunţat Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei, documentul reprezintă oficializarea finală a deciziei anunţate anterior de instituţiile comunitare şi lansează o abordare nouă în relaţiile comerciale moldo-comunitare.

Acest nou regim comercial oferă accesul liber de taxe şi fără cote al tuturor produselor originare din Moldova pe piaţa UE, cu excepţia unui număr limitat de produse agricole extrem se sensibile pentru piaţa internă a UE. Potrivit deciziei Consiliului de Miniştri al UE, acordarea preferinţelor comerciale autonome va fi suspendată temporar dacă Moldova va comite încălcări serioase şi sistematice ale condiţiilor de obţinere a regimurilor preferenţiale, fraudă sau lipsă a cooperării administrative pentru verificarea originii mărfurilor, precum şi dacă Moldova nu-şi va arăta un angajament continuu în punerea în aplicare a priorităţilor prevăzute în planul de acţiune a Politicii Europene de Vecinătate din 2005 şi în convenţiile internaţionale semnate.

Totodată, Moldova nu trebuie să introducă noi drepturi vamale sau taxe cu efect echivalent şi noi restricţii cantitative sau măsuri cu efect echivalent asupra importurilor originare din Comunitate şi să nu introducă nici o altă restricţie, începând din ziua intrării în vigoare a documentului. Regulamentul privind introducerea Preferinţelor Comerciale Autonome pentru Moldova va intra în vigoare în a şaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi se aplică din prima zi a celei de a doua luni după intrarea sa în vigoare până la 31 decembrie 2012. Astfel, aplicarea de facto a Regulamentului ar putea fi posibilă începând cu luna martie 2008.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus