Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.01.2008

Volumul remitenţelor în Moldova în 2007 au depăşit 1 mlrd. dolari SUA

Moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au transferat cei mai mulţi bani în luna octombrie a anului trecut – 129,53 de milioane de dolari. Cei mai puţini bani au fost trimişi în ianuarie -  60,37 de milioane de dolari. Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, volumul remitenţlor transferate în Moldova prin intermediul băncilor comerciale în ianuarie- decembrie 2007 a constituit 1 mlrd. 89,72 mil. dolari SUA sau cu 25,7% mai mult decât în anul 2006. (854,6 mil. dolari SUA).

Din valoarea totală a transferurilor băneşti de peste hotare, 73,5% au fost efectuate prin intermediul sistemelor rapide de transfer al banilor.

Experţii în probleme economice sunt de părere că această creştere a sumelor trimise în ţară de cetăţenii moldoveni se explică prin majorarea celor ce lucrează legal, sporirea salariilor şi diversităăţii de sisteme de transfer rapid. 

Banii trimişi de cetăţenii moldoveni angajaţi peste hotare sunt folosiţi în special pentru consum,  mai puţin pentru investiţii.

Experţii de la Banca Mondială prognozează că în anul 2008 Moldova va deveni liderul mondial în domeniul remitenţelor, care se vor dubla în mai puţin de un an.

BP-Statistici-Operatiuni bancare internationale (trimestrial)-Ianuarie-noiembrie, 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus