Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2008

NATO susţine în continuare retragerea trupelor ruse din Moldova

NATO susţine în continuare retragerea trupelor ruse din Moldova

La finele unei întâlniri cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Stratan, Secretarul General Adjunct al NATO, Delegatul pentru probleme de securitate şi parteneriat, Robert Simmons a afirmat că organizaţia pe care o reprezintă susţine în totalitate neutralitatea Republicii Moldova şi că va avea în continuare aceeaşi poziţie privind retragerea forţelor armate ruseşti de pe teritoriul ţării.

Robert Simmons menţionat că punerea în practică a reformelor în domeniul securităţii va contribui implicit la consolidarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Totodată, el a declarat că pentru a deveni membru a UE, aderarea la NATO nu este o condiţie. „Nu este o legătură directă între aceste două procese, de aderare la Uniunea Europeană şi NATO. Sunt ţări membre ale Uniunii Europene care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice, cum ar fi Irlanda, Finlanda, Suedia”, a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Robert Simmons a menţionat că ar fi fost util dacă Moldova ar fi adoptat Concepţia Securităţii Naţionale, care este importantă pentru reformele în domeniul securităţii şi apărării. Conform planului de parteneriat dintre NATO şi Republica Moldova, Concepţia Securităţii Naţionale trebuia adoptată în 2007.

Ministrul Andrei Stratan a declarat că pentru Republica Moldova este deosebit de important ca ţările membre NATO să-şi menţină poziţia referitoare la reglementarea problemei transnistrene. „Vreau să menţionez că NATO respectă neutralitatea ţării noastre, iar cooperarea dintre cele două părţi se desfăşoară în baza respectului acestui principiu”, a mai spus Andrei Stratan.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus