Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.01.2008

Vladimir Voronin, somat să facă noi cedări de dragul Transnistriei

Liderul de la Chişinău, Vladimir Voronin, încearcă să obţină sprijinul partenerilor externi pentru implementarea propriului plan de soluţionare a diferendului transnistrean.

Documentul prevede, între altele, lichidarea armatelor de pe ambele maluri ale Nistrului şi implementarea, în comun, a unor proiecte economice şi mediatice.Luni preşedintele moldovean a reuşit să obţină sprijin din partea preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, iar zilele acestea se va întâlni la Chişinău cu mai mulţi oficiali NATO şi OSCE.

La învestirea în funcţie Vladimir Voronin a promis că va reintregra Moldova în câteva luni, dar nu i-a reuşit până în prezent. Acum, când i-a mai rămas ceva mai mult de un an până la expirarea ultimului mandat de preşedinte, liderul de la Chişinău pare tot mai preocupat de problematica transnistreană. În noiembrie 2007 el a lansat o serie de iniţiative menite să apropie cele două maluri ale Nistrului. Între altele, Vladimir Voronin a propus lichidarea armatelor de pe ambele maluri ale Nistrului, înfiinţarea unui post comun de televiziune cu acoperire naţională şi participarea la mai multe proiecte de construcţie a drumurilor.

Iniţiativele şefului statului au fost considerate de mulţi analişti politici sortite eşecului din start, cunoscută fiind poziţia necooperantă a administraţiei de la Tiraspol. Preşedintele a perseverat, însă, mizând pe sprijinul Kremlinului care influenţează luarea deciziilor la Tiraspol. Deşi liderul transnistrean Igor Smirnov a respins din start iniţiativele Chişinăului, acestea au fost salutate de principalul său rival politic, preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Au urmat mai multe întâlniri la Moscova ale preşedintelui Voronin cu Vladimir Putin după care dreptul de a repartiza ajutoarele umanitare ruseşti în Transnistria a fost transferat de la Igor Smirnov la Evgheni Şevciuc.

Zilele acestea planul preşedintelui Voronin pentru Transnistria a revenit în actualitate, după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a asigurat luni pe Vladimir Voronin de sprijin în implementarea iniţiativelor sale. Astăzi, acelaşi subiect va fi discutat la Chişinău între preşedintele Voronin şi secretarul general adjunct al NATO, Robert Simmons, iar mâine preşedintele îi va tălmăci iniţiativele sale preşedintelui în exercitiu al OSCE, Ministrul de Externe al Finlandei, Ilkka Kanerva care discută astăzi problema transnistreană cu preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenco.

În paralel, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Valerii Kuzmin, s-a întâlnit cu liderul transnistrean Igor Smirnov. După întrevedere, şeful grupării transnistrene s-a declarat sceptic în privinţa reluării negocierilor cu Chişinăul şi a subliniat că „iniţiativele răsunătoare” ale lui Vladimir Voronin „nu sunt noi şi nici concrete”. El a spus că Transnistria va reveni la masa de negocieri numai după ce va primi garanţii din partea mediatorilor.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Vladimir Putin îl aşteaptă pe omologul său moldoveanPe de altă parte, presa rusă scrie că de data aceasta părerea lui Igor Smirnov ar putea să nu conteze dacă, în cadrul vizitei anunţate pentru săptămâna viitoare, Vladimir Voronin va obţine sprijin din partea omologului său rus, Vladimir Putin. Pentru aceasta, însă, Voronin va trebui să-l asigure pe liderul de la Kremlin că Moldova nu va renunţa niciodată la statutul de neutralitate şi că îşi va schimba drapelul, imnul şi stema – idei deja lansate de preşedintele moldovean.

Sursa: Deutsche Welle

Vitalie Călugăreanu

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus