Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.01.2008

ECO: Anul energetic 2008: preţuri şi tarife mai mari

Tendinţe şi evenimente importante pe piaţa energetică în 2008

• Scumpirile se vor ţine lanţ;• Moldovagaz va fi reorganizată prin desprinderea activelor din regiunea transnistriană. Există posibilitatea ca Gazprom să preia controlul absolut asupra Moldovagaz;• Pe piaţa produselor petroliere concurenţa va fi mai acerbă, ca urmare a întrării a companiei Bimol. Îşi va activiza activitatea şi Rompetrol, precum şi liderii Petrom şi Lukoil, care ar putea fi mai activi pe segmentul de achiziţii şi fuziuni;• În satul Pârliţa, raionul Ungheni îşi va începe activitatea o nouă mini-rafinărie, ca urmare a investiţiilor de 10 mil. USD efectuate de Stati Holding, controlat de omul de afaceri Gabriel Stati;• Accizele la produsele petroliere ar putea să se dubleze în următorii ani• Vor creşte importurile de energie electrică din Ucraina, precum şi consumul intern;• Grupul Union Fenosa va finaliza procedurile de fuzionare a celor trei întreprinderi.

Ultimele date statistice ale Biroului Naţional pentru Statistică, arată că pe parcursul anului 2007, tarifele la serviciile comunal-locative au crescut cu circa 20%, iar preţul combustibilului a crescut cu peste 13%. Tendinţa de creştere a preţurilor la combustibili şi a tarifelor la utilităţi se va menţine şi în anul 2008, iar evoluţiile ar putea fi chiar mai spectaculoase.

Preţul gazelor poate ajunge la circa 250 USD la finele anului

De la 1 ianuarie 2008, concernul rus Gazprom a majorat preţul gazelor naturale livrate în Moldova, de la 170 USD, la 190-192 USD pe mia de metri cubi. Acest preţ, însă, e valabil doar pentru primul trimestru, susţin surse din cadrul Moldovagaz şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. În continuare, preţul gazelor importate din Federaţia Rusă urmează să crească trimestrial cu 5-9%, astfel încât la finele anului 2008 poate să ajungă la 240-250 USD pe mia de metri cubi. Preţul gazelor naturale livrate de Gazprom, în anul 2008, se va situa în jurul mediei de 215 USD pe mia de metri cubi, cu 45 USD sau cu circa 26,5% mai mult decât în anul 2007.

Tarifele la gaze naturale şi energia electrică ar putea să fie modificate de două ori

O asemenea majorare înseamnă că în mod iminent vor creşte tarifele la gaze pentru consumatori – cu 15-20%, dar şi preţurile de producere a energiei electrice şi termice, cât şi tarifele de livrare a energiei consumatorilor. Cu cât vor creşte, mai clar va fi spre finele lunii ianuarie 2008, când urmează să fie operată prima modificare de tarife. O altă modificare ar putea interveni deja în lunile mai-iunie 2008, în aceeaşi proporţie.

Experţii de la IDIS Viitorul apreciază că, în anul 2008, tarifele interne la energia electrică vor creşte cu cel puţin 15%, numai ca urmare a majorării preţului la energia importată din Ucraina. Tarifele la energia electrică ar putea creşte şi mai semnificativ din cauza majorării preţului energiei electrice de producţie locală, a salariilor din sectorul energetic, a cheltuielilor pentru întreţinerea şi extinderea reţelelor electrice etc. În orice caz, până la finele anului 2008, media tarifului la gazele naturale ar putea să ajungă la 3100-3300 lei per mia de metri cubi, adică cu peste 600 lei mai mare decât cel în vigoare. Tarifele la energia electrică vor creşte până la 1,10 lei/kWh, iar cele pentru energia termică – 750 lei/Gcal.

Soarta Moldovagaz se va decide la Moscova

Conform unor surse din cadrul Guvernului, felul cum vor evolua lucrurile s-ar putea clarifica după vizita preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova din 21-22 ianuarie curent. Or, în urma acestei vizite va deveni clar la ce preţ ne vor fi livrate gazele naturale în anul 2008 şi în anii următori.

De asemenea, se aşteptă să devină clar cum va decurge reorganizarea în viitor a companiei Moldovagaz, unde Gazprom deţine 50% din acţiuni. Conform unor surse, este vorba despre preluarea de către monopolul rus a proprietăţii Moldovagaz, aflate pe teritoriul Transnistriei. Această avere reprezintă 13,44% din acţiunile Moldovagaz.

Anteror Ghenadi Abaşchin, preşedintele Moldovagaz, anunţa că de fapt pe teritoriul Transnistriei va fi creată o întreprindere separată, care se va afla în proprietatea Gazprom. Ca rezultat, sectorul gazier din Transnistria se va separa în mod legal de cel al Moldovei.

Totodată, Moldovagaz va fi supusă unei reorganizări serioase cu inventarierea averii gestionate pe malul drept al Nistrului. În condiţiile în care în ultimii ani numai autorităţile au investit circa 100 mil. USD în construcţia de gazoducte, apoi în mod normal cota Chişinăului în Moldovagaz, care este în prezent de 35,3% din acţiuni, ar urma să crească la cel puţin 50%. Este, însă, puţin probabil să se reuşească majorarea cotei Chişinăului în Moldovagaz.

Gazprom insistă asupra rambursării de către Chişinău a datoriilor, care conform ultimelor date depăşesc valoarea de 320 mil. USD (jumătate sunt penalităţi). Una dintre principalele soluţii puse în discuţie atunci când se negociază procedura de reorganizare a Moldovagaz, este conversiunea acestei datorii în acţiuni ale Moldovagaz. O astfel de procedură ar putea duce la majorarea cotei Gazprom în capitalul statutar la Moldovagaz la circa 75%, dacă nu mai mult. În consecinţă, tot managementul Moldovagaz ar putea trece în mâinile Gazprom, ceea ce implică riscuri mari pentru autorităţi şi semnifică controlul deplin al Gazprom asupra celei mai mari întreprinderi nu numai din sectorul energetic, dar şi din economia Moldovei

Piaţa produselor petroliere: Preţurile vor continua să crească

Pe fondul instabilităţii geopolitice, dar şi a scăderii dolarului american, a stocurilor, a producţiei reduse de petrol a ţărilor exportatoare sau a cererii tot mai mari de energie din economiile emergente, în special, India şi China, petrolul a „cochetat” în ultimele luni ale anului 2007 cu pragul de 100 USD pe baril, care a fost depăşit în primele zile ale anului 2008. Estimările experţilor internaţionali arată că, în anul 2008, preţul petrolului va depăşi şi cotaţia de 120 USD, dar nu va depăşi valoarea de 150 USD pe baril, ceea ce se va reflecta în preţuri mai mari şi pe piaţa internă.

Dacă accizele la importul de benzină şi motorină nu se modifică şi cursul leu/USD se va menţine la valorile actuale, putem presupune că în anul 2008, benzina A95 va fi vândută în medie la un preţ de 14- 14,5lei/l, motorina – 12,0-12,5 lei/l, iar gazul lichefiat – 7,5-8,0 lei/l.

Accize mai mari de două-trei ori 

Preţurile la carburanţi ar putea creşte şi mai semnificativ dacă se vor pune în aplicare prevederile Strategiei infrastructurii transportului terestru pe anii 2008-2017, document aprobat de Guvern la 19 decembrie 2007. Strategia prevede pentru a majora veniturile în Fondul Rutier, care au ca destinaţie reabilitarea şi întreţinerea drumurilor, mărirea semnificativă a accizelor la carburanţi în perioada 2008-2010, de la media de 0,93 lei per litru, cât era în 2007, la 1,62 lei - în 2008, 2,31 lei - în 2009 şi 3 lei per litru  – în anul 2010. Altfel spus, mărimea accizelor va creşte de trei ori şi ceva. Autorii Strategiei apreciază că aceasta va contribui la majorarea veniturilor de la încasarea accizelor şi nu va provoca o majorare substanţială a preţurilor la combustibil. Acestea ar putea creşte, după mărirea accizelor, cu 20-30%. Chiar şi aşa accizele vor fi mai mici decât în statele UE, inclusiv România, unde depăşesc deja valoarea de 4-5 lei per litru. De notat că, în prezent, în Moldova acciza la importul de benzină este de 1200 lei/tona (circa 75 euro), iar la motorină 500 lei/tona (circa 31 euro). Pentru comparaţie în Ucraina acciza la benzină este de 60 euro/tona, iar la motorină – 30 euro/tona. În România în cazul motorinei, acciza a fost majorată, în anul 2008, cu 5,6%, de la 307,59 euro/tona la 325 euro/tona, respectiv de la 259,91 euro/1 000 de litri la 274,62 euro/1 000 de litri. Acciza la benzina fără plumb este de 425,06 euro/tona. Nivelul minim al accizelor în România este stabilit la nivelul Uniunii Europene. Dacă e să ne comparăm cu România şi respectiv cu UE, apoi la motorină acciza actuală este de 10 ori mai mică, iar la benzină de şase ori mai mică.

În anul 2008, va continua să crească importul de produse petroliere, chiar dacă preţul acestora va fi mare şi are tendinţă de creştere. Creşterea importurilor se explică atât prin necesităţile crescânde ale economiei naţionale, cât şi prin majorarea numărului de automobile înmatriculate în Moldova.

Concurenţa

În anul 2008, concurenţa de pe piaţa petrolieră a Moldovei s-ar putea încinge în condiţiile în care, la finele anului 2007, şi-a inaugurat primele trei staţii de alimentare cu benzină şi motorină compania Bemol (fosta Azpetrol), care intenţionează să creeze o reţea de 50 de staţii. Autorităţile speră că datorită Terminalului petrolier Giurgiuleşti, în Moldova ar putea fi importate mai uşor şi la preţuri mai mici produse petroliere. Va fi aşa sau nu e greu de spus. Or, funcţionarea Terminalului depinde de mai mulţi factori, dar facilităţile obţinute de companiile ce operează acolo ar putea fi decisive.

În anul 2008, ne-am putea aştepta la o activizare a eforturilor companiei Rompetrol de a-şi extinde prezenţa pe piaţă, după ce în anul 2007 nu a făcut mai nimic în acest sens, iar în anul 2006 a inaugurat trei staţii PECO şi îşi propunea să majoreze numărul acestora până la 10 unităţi şi să cucerească o cotă de piaţă de 5%. Preluarea de către kazahii de la Kazmunaigaz a pachetului majoritar al Rompetrol poate aduce şi schimbări în politica companiei în Moldova, inclusiv o activizare a acesteia pe piaţa Moldovei.

Ne-am putea aştepta la noi fuziuni şi preluări de companii şi extinderea cotei unor companii precum Petrom-Moldova şi Lukoil.

Moldova va mai avea o mini-rafinărie de petrol

O nouă mini-rafinărie cu o capacitate de 50 mii de tone, urmează să fie inaugurată la mijlocul anului în localitatea Pârliţa, Ungheni. Întreprinderea aparţine compania Stal-Petrol, care a obţinut anul trecut licenţă la importul şi comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere şi a investit aici peste 10 mil. USD. Stal-Petrol face parte din cadrul grupului STATI-HOLDING, controlat de omul de afaceri Gabriel Stati.

Adică, până la finele anului 2008, Moldova va dispune de două mini-rafinării (Comrat şi Pârliţa) cu o capacitate de prelucrare de peste 80 mii tone de hidrocarburi pe an.

Sectorul energetic

Pe parcursul anului 2008, în pofida majorării tarifelor va continua creşterea vânzărilor de energie şi servicii practic la toate întreprinderile din sector. Această tendinţă fiind caracteristică pentru ultimii ani, când procurările şi consumul real de energie electrică au crescut cu 5-10% anual. E adevărat că în anul curent am putea asista la o încetinire a ritmurilor de creştere a consumului de energie. Motivul fiind creşterea semnificativă a tarifelor la energia electrică.

Creşterea consumului din anul 2008 va fi asigurată în continuare de importul tot mai masiv de energie electrică din Ucraina, în timp ce producţia internă va creşte nesemnificativ.

Estimările noastre arată că, în anul 2008, importul de energie electrică din Ucraina ar putea ajunge la 3000 mil. kWh, în creştere cu circa 10% faţă de anul trecut. Preţul de import va ajunge la finele anului la 4,7-5,0 cenţi SUA/kWh. Valoarea importului de energie electrică din Ucraina ar putea ajunge la 150 mil. USD, faţă de 73,1 mil. USD în anul 2006 şi 38,2 mil. USD în anul 2005.

Grupul Union Fenosa va finaliza procedurile de fuzionare a celor trei întreprinderi (RED Sud, RED Centru şi RE Chişinău). Despre efectele acestei fuziuni va fi mai clar spre finele anului 2008, dar în continuare în cadrul companiei va avea loc o subvenţionare încrucişată. Or, se ştie că dacă la Chişinău compania obţine profit,  apoi la sudul Moldovei şi în multe din raionale din centru doar pierderi de zeci de milioane de lei.

Sursa: ECO

autor: Ion DRAGHIŞTEANU

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus