Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.01.2008

Moldova are puţine şanse să obţină un nou acord politic cu UE pe termen scurt şi mediu

Moldova are puţine şanse să obţină un nou acord politic cu UE pe termen scurt şi mediu

„Planul de Acţiune rămâne pe masă şi Republica Moldova nu se poate aştepta pe termen scurt şi mediu la un nou acord politic cu UE după modelul acordurilor de stabilizare şi asociere pe care le au ţările din Balcani”, transmite corespondentul BBC la Bruxelles, Oana Lungescu.

Potrivit acesteia, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută luni, la Bruxelles, după întrevederea cu preşedintele Vladimir Voronin, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat că potenţialul Planului de Acţiuni UE-Moldova nu este pe deplin exploatat, deci ambele părţi au hotărât ca acest plan să rămână pe masă.

Preşedintele Comisiei Europene a menţionat succesele, obţinute de Moldova şi UE, printre care  semnarea Acordului privind facilitarea regimului de vize, deschiderea primului Centru Unic de vize la Chişinău şi faptul că UE urmează să acorde în luna ianuarie  preferinţe comerciale asimetrice pentru Moldova.

De asemenea, Barroso a menţionat, cu o deosebită satisfacţie, implicarea directă a preşedintelui Voronin în soluţionarea problemei transnistrene şi a promis că UE va acorda asistenţă la nivel de expertiză, iar dacă va fi nevoie şi asistenţă financiară pentru soluţionarea acestei probleme.  

Totodată, oficialul european a menţionat că sunt domenii în care Moldova trebuie să facă progrese: la capitolele democraţie, respectarea drepturilor omului, a legilor, libertăţii presei. „Aceste domenii sunt foarte importante şi credem că sunt necesare progrese concrete”, a declarat Barroso.

Precum menţionează BBC, motivul întrevederii preşedintelui moldovean cu cu Jose Manuel Barroso au fost pur protocolare, deoarece acesta nu se afla la Bruxelles în timpul vizitei lui Vladimir Voronin în luna decembrie trecut în capitala europeană. Însă oficialii europeni au declarat corespondentului BBC că  se bucură că Voronin vine mai des la Bruxelles. În opinia lor, aceasta demonstrează orientarea pro-europeană a ţării pe care o conduce.Planul de Acţiune rămâne deci pe masă şi Republica Moldova nu se poate aştepta pe termen scurt şi mediu la un nou acord politic cu UE după modelul acordurilor de stabilizare şi asociere pe care le au ţările din Balcani. Chestiunea relaţiilor tensionate dintre Republica Moldova şi România nu a fost abordată direct în conferinţa de presă.

Totuşi Uniunea Europeană doreşte să vadă relaţii de bună vecinătate între cele două ţări deşi consideră că aceasta este o problemă strict bilaterală. „Dat fiind că ambele ţări vorbesc aceeaşi limbă, ar trebui să le fie mai uşor să vorbească între ele” îi spunea zâmbind un oficial corespondentei noastre Oana Lungescu.

BBC: Ascultaţi interviul cu Oana Lungescu despre vizita preşedintelui Voronin la Bruxelles.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus