Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.01.2008

Intreprinderile de distributie a energiei electrice vor investi în sistemul electro-energetic cel puţin 273 mil. lei in 2008

Conform planurilor de investiţii pentru anul 2008, aprobate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), întreprinderile de distribuţie a energiei electrice (RED) vor investi  în sistemul electro-energetic cel puţin 273 mil. lei. RED Nord - Vest planifică să investească - 42,5 mil. lei, RED Nord - 75,7 mil. lei, iar  cele trei întreprinderi ale companiei Union Fenosa în Moldova – peste 155 mil. lei, relatează Serviciul de presă al ANRE.   

Anatol Saracuţa, şeful direcţiei audit a Agenţiei, a comunicat că, potrivit deciziei ANRE, peste 220 mil. lei sau 80,7% din totalul investiţiilor planificate, vor fi utilizate pentru  reconstrucţia, modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie. Astfel, RED Nord – Vest va investi în reţelele sale 34,4 mil. lei, RED Nord - 60,9 mil. lei, iar RED Union Fenosa – 125,2 mil. lei. Celelalte investiţii vor fi efectuate în sistemul de evidenţă a energiei electrice, în automatizare, tele - radio comunicaţii, mijloace de transport, pentru  renovarea clădirilor şi instalaţiilor, procurarea utilajelor, etc.

Potrivit sursei citate, compania  Union Fenosa în Moldova a solicitat pentru 2008 un plan investiţional de 178,4 mil. lei, însă ANRE nu l-a acceptat în întregime. Ea n-a aprobat investiţiile ce ţin de procurarea şi implementarea diferitor programe şi sisteme în sumă de 13 mil. lei, cerând companiei să prezinte detaliat fiecare proiect în parte cu argumentarea necesităţii, costului şi efectului economic al acestuia.  De asemenea, ANRE nu a acceptat  includerea în plan a sumei de 10,3 mil. lei propusă de companie pentru efectuarea investiţiilor în crearea unui sistem suplimentar de evidenţă şi control al fluxurilor de energie, pentru procurarea terminalelor portabile şi altor investiţii care, în viziunea ANRE, nu sunt strict necesare şi care nu corespund cerinţelor Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor.

Conform deciziei ANRE, compania Union Fenosa urmează să reexamineze planul de investiţii la capitolul extinderea reţelelor de distribuţie şi să prevadă mijloace suplimentare pentru realizarea tuturor proiectelor de extindere a reţelelor, parvenite de la autorităţile publice locale.  ANRE consideră că suma de 19,6 mil. lei planificată de companie pentru extinderea reţelelor este insuficientă, întrucât în plan nu au fost incluse 47 de proiecte, invocându-se drept cauză aşa numitul „buget limitat”. ANRE a cerut companiei Union Fenosa să includă în plan proiectele date, motivându-şi solicitarea prin faptul că actele normative nu limitează volumul investiţiilor necesare pentru asigurarea funcţionării fiabile a reţelelor de distribuţie, iar condiţiile de licenţă obligă RED – urile să asigure satisfacerea integrală a cerinţelor de racordare a consumatorilor la reţea şi prestarea unor servicii de calitate.

Pornind de la necesitatea măririi volumului de investiţii pentru extinderea reţelelor electrice, ANRE a solicitat companiei să suplimenteze investiţiile planificate la acest capitol cu suma de 10,3 mil. lei, sumă neacceptată de Agenţie şi propusă de ea pentru a fi utilizată în alte scopuri investiţionale.

Metodologia de calculare şi aplicare a tarifelor stabileşte că ANRE aprobă planurile investiţionale anuale ale RED –urilor în conformitate cu cerinţele specificate în acest act normativ. Anual, în perioada ianuarie –februarie, RED – urile prezintă Agenţiei rapoarte privind realizarea planurilor investiţionale pentru anul precedent. Investiţiile efectuate conform planului aprobat de ANRE se includ la calcularea costului de capital, iar cele efectuate  în afara planului se iau în calcul numai în cazurile când au un impact  economic pozitiv asupra obiectivelor prevăzute în planul investiţional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus