Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.01.2008

Adrian Cioroianu afirmă, la Paris, că independenţa Kosovo ar putea declanşa o "avalanşă"

România şi-a expus la Paris "reticenţele" faţă de o eventuală independenţă a Kosovo, care ar putea provoca o "avalanşă" în alte regiuni tentate de separatism, a declarat vineri ministrul român de Externe Adrian Cioroianu, citat de AFP.

 

"Am încercat să le explic prietenilor noştri la Paris care sunt reticenţele noastre" privind problema "foarte sensibilă" a independenţei Kosovo, a declarat ministrul înaintea unei întrevederi cu omologul său Bernard Kouchner.

Cioroianu a început joi o vizită de două zile în capitala franceză.

"În primul rând, nu există o bază juridică" pentru o eventuală declaraţie de independenţă a Kosovo, a precizat el. "În al doilea rând, trebuie să se favorizeze - iar aceasta este perspectiva română - dreptul persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale şi nu drepturile colective ale minorităţilor".

Ministrul a menţionat, de asemenea, riscul de a "crea un precedent care ar putea să aibă consecinţe în alte regiuni de la frontiera Uniunii Europen" cum ar fi Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, majoritar rusofonă, Bosnia-Herţegovina, cu o republică sârbă în interiorul graniţelor sale, sau nordul Kosovo, locuit de sârbi care ar putea fi înclinaţi spre o independenţă de Priştina.

Mai multe ştiri pe www.mediafax.ro

Sursa: Gandul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus