Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-01-11/3649-3649.html
Data: Jan 11, 2008 (21:35)

Cotidianul: Mitropolitul Basarabiei cere sprijinul Europei

IPS Petru a cerut Consiliului Europei sa intervina pentru stoparea abuzurilor la care autoritatile ii supun pe preotii subordonati Patriarhiei Ortodoxe de la Bucuresti.

“Incepind cu data de 2 decembrie 2007, majoritatea preotilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitati la domiciliul lor sau la biserici si intimidati de catre agenti ai statului: politisti de sector, angajati ai comisariatelor raionale de politie, colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitate. Acesti agenti ai statului i-au interogat pe preoti asupra motivelor pentru care nu adera la Biserica Ortodoxa Rusa si prefera sa ramina in cadrul Mitropoliei a Basarabiei, care ar fi schismatica si ilegala.”

Astfel sintetizeaza IPS Petru, mitropolitul Basarabiei, intr-o scrisoare deschisa adresata Consiliului Europei, situatia cu care se confrunta eparhia sa in ultima perioada. El mentioneaza ca, in unele cazuri, preotilor li s-a propus sa paraseasca Mitropolia Basarabiei si sa adere la Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Ruse, cu promisiunea ca nu vor mai avea probleme cu statul.

IPS Petru atrage atentia in scrisoare si asupra declaratiei facute la sfirsitul anului trecut de presedintele Vladimir Voronin, prin care Mitropolia Basarabiei a fost amenintata cu scoaterea in afara legii si anularea actului sau de inregistrare de catre autoritatile statului. De asemenea, mitropolitul a mai adus in discutie discriminarea practicata de stat in raport cu alte culte si refuzul restituirii arhivelor Mitropoliei Basarabiei, confiscate abuziv in timpul ocupatiei sovietice. In plus, procesul de inregistrare a trei eparhii istorice, reactivate la sfirsitul anului trecut si care au determinat presiunile de acum, este total blocat, mai avertizeaza IPS Petru.

“Mitropolia Basarabiei considera bine venita si necesara adoptarea de catre Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a unei noi Rezolutii Interimare privind speta «Mitropolia Basarabiei si altii vs Moldova» ca singur mijloc eficient de a determina Guvernul Republicii Moldova sa se conformeze Hotaririi CEDO din 13/12/2001”, a sugerat IPS Petru in scrisoarea sa, referindu-se la decizia CEDO care a determinat autoritatile de la Chisinau sa inregistreze juridic Mitropolia Basarabiei, dupa 10 ani de la reactivarea sa de Patriarhia Romana.

Vitalie Nagacevschi, presedintele Asociatiei “Juristii pentru Drepturile Omului”, apreciaza ca demersul IPS Petru are sanse de reusita. “Acest lucru poate sa duca la niste presiuni politice si diplomatice din partea Consiliului Europei si statelor membre, in vederea obligarii autoritatilor moldovene sa nu mai intreprinda actiuni discriminatorii si abuzive asupra Mitropoliei Basarabiei”, a spus juristul, considerind ca aceasta ar duce, implicit, si la sifonarea imaginii Moldovei pe plan international. “Emiterea unei astfel de rezolutii din partea CE echivaleaza cu o noua condamnare a Republicii Moldova de catre Comitetul de Ministri”, a mai spus Nagacevschi.

Dupa ce trei preoti romani si o calugarita au primit ordin de expulzare din Moldova, colegii lor au organizat pe 8 ianuarie un protest pentru care sint vizati acum, la rindu-le, de autoritati. Potrivit lui Andrei Deleu, seful Cancelariei Mitropoliei Basarabiei, opt preoti protestatari fac acum obiectul unor procese administrative pe motiv ca nu au avut autorizatie pentru desfasurarea evenimentului, fiind citati pentru audieri pe 10 ianuarie, la comisariatul din Cahul. Protestul, intitulat “Drumul Crucii”, a constat in parcurgerea pe jos a distantei dintre Cahul si Giurgiulesti si l-a costat pe fiecare dintre preoti o amenda de 400 de lei, adica circa 36 de dolari. La protest au luat parte si enoriasii din satele Manta, Vadul lui Isac, Larga Noua si Cislita-Prut.

“Ne intimideaza prin diverse metode, incercind sa demonstreze ca noi mergem impotriva sistemului. Mai rau este ca am fost numiti tilharii credintei”, a declarat Iulian Budescu, preot in satul Manta, pentru publicatia “Timpul de dimineata”. “Decizia justitiei in acest proces va fi pronuntata pe 13 ianuarie. De asemenea, procesul preotului Ion Chivlea, pentru care urma sa se stabileasca data expulzarii, a fost aminat pentru 14 ianuarie. Alt preot, Iulian Bunescu, a actionat in justitie decizia Comisariatului Cahul. In acest caz, mitropolia pregateste actele necesare pentru a le inainta CEDO”, a spus Andrei Deleu. Dumitru Ciochina, comisarul raionului Cahul, a precizat ca procesul il vizeaza si pe primarul satului Vadul lui Isac, care s-a raliat protestului.

Sursa: Cotidianul

Mirela Corlatan