Trimite e-mail | Printeaza
IT
11.01.2008

Compania TeliaSonera intenţionează să devină lider pe piaţa telecomunicaţiilor din Moldova

Compania TeliaSonera intenţionează să devină lider pe piaţa telecomunicaţiilor din Moldova

Directorul executiv al companiei fino-suedeze TeliaSonera Lars Nyberg a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău că compania sa intenţionează să majoreze semnificativ investiţiile în operatorul de telefonie mobilă Moldcell, unde este acţionar majoritar. El a menţionat că în prezent Moldcell ocupă locul doi în Moldova, iar în urma investiţiilor pe care le va efectua acţionarul majoritar TeliaSonera, operatorul moldovean de telefonie va ajunge lider pe piaţă.

Lars Nyberg nu a precizat volumul investiţilor în dezvoltarea Moldcell, menţionând doar că investiţiile din 2008 vor fi net superioare celor din 2007. El a menţionat că intenţia TeliaSonera de a investi în Moldova este condiţionată de încrederea în creşterea economică a ţării. Potrivit lui, importanţa Moldovei în Europa şi CSI va spori tot mai mult şi, de asemenea această ţară are un potenţial înalt pentru dezvoltarea serviciilor de telecomunicaţii.

Compania Moldcell şi-a început activitatea în Moldova la 28 aprilie 2000. Compania  TeliaSonera este acţionarul ei principal. Cota de piaţă a companiei Moldcell după cifra de afaceri în 9 luni ale anului 2007 a constituit 28,55%. Cota Orange Moldova a constituit 70,59% în aceeaşi perioadă. Venitul mediu per abonat (ARPU) al companiei Moldcell a constituit în perioada de referinţă 107,1 lei, iat al companiei Orange Moldova - 134 lei. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică, în ianuarie-septembrie 2007, investiţiile companiei Moldcell au constituit 114,4 mil. lei, iar ale companiei Orange Moldova (fosta Voxtel) - 310,1 mil. lei.

TeliaSonera este lider pe piaţa telecomunicaţiilor în ţările Baltice şi peninsula scandinavică şi ocupă poziţii puternice pe pieţele telefoniei mobile din Eurasia, inclusiv Turcia şi Rusia. Compania TeliaSonera a fost formată în 2002 prin fuziuna principalilor operatori din Suedia şi Finlanda - Telia şi Sonera. TeliaSonera şi întreprinderile ei afiliate deservesc în total 100 mil. abonaţi în 18 ţări.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus