Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.01.2008

La Chişinău au fost eliberate primele vize Schengen

La Chişinău au fost eliberate primele vize Schengen

Centrul Comun de Vize a eliberat joi, 10 ianuarie, primele vize Schengen în conformitate cu prevederile Acordului de facilitare a regimului de vize dintre UE şi Republica Moldova, ratificat în noiembrie 2007.

Vizele au fost înmânate solicitanilor de către ambasadorul Ungariei în Moldova, Mihaly Bayer, care a menţionat că eliberarea vizelor într-un termen atât de scurt denotă faptul că sistemul şi utilajul tehnic funcţionează normal şi şi-a exprimat speranţa că aşa va fi şi pe viitor. Ambasadorul a menţionat că vizele eliberate de Centrul Comun de Vize permit persoanelor, cu unele restricţii şi în anumite condiţii, să călătorească în toată zona Schengen.

Potrivit lui Mihaly Bayer, în prezent Centrul Comun de Vize eliberează vize pentru Ungaria, Austria, Slovenia, Estonia, Letonia, Danemarca şi Islanda, iar în curând ar putea elibera şi pentru Suedia.

În baza Acordului privind facilitarea eliberării vizelor, cetăţenii Republicii Moldova pot beneficia de mai multe înlesniri la perfectarea vizelor de scurtă şedere în statele membre ale UE, cu durata ce nu depăşeşte 90 de zile. Acordul prevede simplificarea setului de documente ce urmează a fi prezentate pentru perfectarea vizei pentru unele categorii de cetăţeni: membri ai delegaţiilor oficiale, oameni de afaceri, jurnalişti, participanţi la activităţi ştiinţifice, culturale şi sportive, studenţi, reprezentanţi ai societăţii civile etc.

Potrivit Acordului de facilitare a regimului de vize, pentru cetăţenii moldoveni costul vizei Schengen este de 35 de euro, faţă de 60 euro pentru alte state. Vizele sunt eliberate gratis copiilor, studenţilor, tinerilor de până la 18 ani, reprezentanţilor societăţii civile, jurnaliştilor, participanţilor la activităţi culturale şi sportive, transportatorilor, pensionari etc.

Cererile de viză sunt examinate de către misiunile diplomatice în termen de 10 zile calendaristice, iar în situaţii de urgenţă, termenul va fi redus până la două zile. Pentru cetăţenii care călătoresc frecvent în statele membre ale UE, este prevăzută eliberarea vizelor multiple cu un termen de valabilitate de până la cinci ani.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus