Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.01.2008

Experţii britanici acordă puţine şanse Moldovei de a aderara la UE până în 2020

Este puţin probabil ca ţările din vecinătatea apropiată a Rusiei precum Moldova, Ucraina, Belarus să adere la Uniunea Europană până în 2020, se arată în studiul  realizat de Centrul de Reforme Europene din Londra cu titlul „Pregătirea pentru o lume multipolară: politica europeană externă şi de securitate în 2020”. Totodată, autorii afirmă că Ucraina ar putea deveni un pretendent serios la aderare, dacă va depune eforturi susţinute în această direcţie.

Autorii studiului susţin extinderea UE, în special, prin acceptarea ţărilor islamice. „Totodată,  UE trebuie să continue cooperarea cu Rusia, pentru a asigura desfăşurarea reformelor în Belarus, stabilitatea şi unitatea în Ucraina şi soluţionarea conflictelor îngheţate din Transnistria şi Caucaz”, se arată în studiul britanic.  

Pe de altă parte, autorii studiului menţionează că Rusia refuză să accepte că UE are interese legitime în Ucraina, Moldova şi Belarus, fapt ce ar putea deveni cel mai disputat subiect în relaţiil Rusia –UE. „Ostilitatea Rusiei faţă de implicarea occidentală în aceatr regiuni, care uneori are convergenţe paranoice, nu va permite UE să câştige uşor încrederea Rusiei”, susţin experţii Centrului de Reforme Europene. De aceea, Uniunea Europeană trebuie „să respecte sensibilităţile Rusiei în Ucraina, care a jucat un rol major în istoria Rusiei, identitatea culturală şi care este încă strâns legată de economia rusă”. Totodată, liderii europeni trebuie să le spună ruşilor că Ucraina şi Georgia au dreptul să adere cândva la NATO, în calitate de state suverane, însă că UE nu le va sprijini să facă aceste lucruri într-un termen scurt sau mediu.

„Însă, în eforturile sale de a câştiga încrederea ruşilor, UE nu trebuie să accepte orice revendicare  din partea Rusiei privind „sfera de influenţă” din regiune. UE trebuie să lanseze o nouă politică de vecinătate mai puternică privind ţările menţionate. Trebuie să facă mult mai mult decât întreprinde în prezent pentru a sprijini forţele democratice, drepturile omului şi vecinătatea comună. Şi trebuie să le spună clar ruşilor că în cazul unor tentative de a limita independenţa oricăruia dintre aceste state, UE va îngheţa relaţiile”, se mai arată în studiul britanic privind politica europeană externă şi de securitate până în 2020.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus