Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.01.2008

ANRE a acordat agenţilor economici 130 de licenţe pentru genuri de activitate pe piaţa resurselor energetice

În 2007, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acordat agenţilor economici 130 de licenţe pentru genuri de activitate pe piaţa resurselor energetice, dintre care 118 – pe piaţa produselor petroliere, 10 – pe cea a gazelor naturale şi două – pe piaţa energiei electrice. Pentru licenţele obţinute, titularii acestora au achitat la bugetul de stat taxe în valoare totală de peste 17 mil. lei, relatează Serviciul de presă al ANRE .

Majoritatea absolută a licenţelor de activitate pe piaţa produselor petroliere (101 licenţe)  au fost eliberate companiilor pe un nou termen de cinci ani, în schimbul celor expirate, cu dreptul de a desfăşura genurile de activitate practicate anterior, iar 17 – agenţilor economici care au solicitat pentru prima dată asemenea licenţe.

Din cele 10 licenţe de activitate pe piaţa gazelor naturale şase – au fost acordate în locul celor expirate şi patru – unor jucători noi pe această piaţă.

În aceeaşi perioadă ANRE a eliberat o licenţă pentru furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” şi alta - pentru producerea energiei electrice, pe un nou termen de şase luni, în locul licenţei expirate, societăţii pe acţiuni de tip închis CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС”).

În perioada de raport, Consiliul de Administraţie al ANRE a retras, la solicitarea titularilor, 14 licenţe de activitate pe piaţa produselor petroliere şi trei licenţe de activitate pe piaţa gazelor naturale. 

În prezent, pe piaţa energiei electrice activează 25 titulari de licenţă, iar pe cea a gazelor naturale – 29. Majoritatea dintre aceşti agenţi economici deţin licenţe atât pentru distribuţia, cât şi pentru furnizarea energiei electrice sau a gazelor naturale. Pe piaţa produselor petroliere activează 177 titulari de licenţe, dintre care 20 – practică importul şi comercializarea cu ridicata a benzinei şi motorinei, iar 10 - importul şi comercializarea cu ridicata a gazului lichefiat. Ceilalţi 147 titulari de licenţă desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei, a gazului lichefiat la staţiile de alimentare certificate.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRE acordă licenţe de activitate pe piaţa produselor petroliere pe un termen de cinci ani şi licenţe de activitate pe piaţa energiei electrice şi cea a gazelor naturale pe un termen de la cinci până la 25 de ani, în funcţie de genul de activitate. Taxa pentru eliberarea licenţei se varsă integral în bugetul statului.

                                                                             

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus