Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.01.2008

Autorităţile de la Roma au luat decizia să mărească în anul 2008 cota persoanelor din Moldova cu permis legal de muncă

Autorităţile de la Roma au luat decizia să mărească în anul 2008 cota persoanelor din Moldova cu permis legal de muncă

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, aflat în vizită de lucru în ţara noastră la invitaţia omologului său moldovean, Massimo D’Alema, Ministrul Afacerilor Externe al Italiei, a avut astăzi o întrevedere cu Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Ministrul Massimo D’Alema a dorit să remarce importanţa pe care ţara sa o acordă relaţiilor cu Republica Moldova. În calitate de argument, el a anunţat decizia autorităţilor italiene de a deschide o Ambasadă la Chişinău până în luna iunie a anului curent, referindu-se în context şi la Declaraţia comună moldo-italiană, care a fost semnată după încheierea întrevederii.

Oaspetele a apreciat drept bună relaţia cu moldovenii aflaţi la muncă în Italia. În semn de apreciere a acestei relaţii, autorităţile de la Roma au luat decizia să mărească în anul 2008 cota persoanelor din Moldova cu permis legal de muncă, numărul lor urmând să se ridice până la 6 500 de persoane.

Massimo D’Alema şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu dinamica relaţiilor comercial-economice dintre Moldova şi Italia. La moment, Italia este ţara europeană care deţine cea mai impunătoare cotă de capital în întreprinderile mixte cu oamenii de afaceri din ţara noastră. El a exprimat disponibilitatea părţii italiene de a aprofunda această cooperare, inclusiv în vederea perfecţionării cadrului legal de investiţii, ceea ce ar contribui la apropierea în continuare a Republicii Moldova de standardele europene în domeniu. Ministrul a apreciat implicarea ţării noastre în consolidarea cooperării regionale, ceea ce-i poate oferi oportunităţi serioase de afirmare. Cu titlu concret, în calitatea sa de promotor activ al Iniţiativei Central-Europene, Italia este disponibilă să acorde ajutorul solicitat de către Republica Moldova în perioada exercitării Preşedinţiei în exerciţiu la acest aranjament regional.

În contextul unui schimb de opinii privind dimensiunea internaţională a soluţionării conflictului transnistrean, Ministrul Afacerilor Externe al Italiei a demonstrat inconsistenţa tentativelor de a inventa apropieri şi similitudini între situaţiile din Kosovo şi Transnistria. Dat fiind că motivaţiile şi cauzele declanşării acestor conflicte au fost total diferite, formulele de soluţionare a lor de asemenea trebuie să fie diferite.

Salutând vizita înaltului oaspete, şeful diplomaţiei moldoveneşti a relevat semnificaţia ei deosebită, accentuând că Ministrul italian de Externe inaugurează, practic, anul politico-diplomatic în Moldova. Cu această ocazie, Andrei Stratan a ţinut să sublinieze caracterul ascendent al relaţiilor politico-economice dintre cele două ţări, manifestat atât prin dinamica raporturilor bilaterale, cât şi în plan internaţional, în special pe dimensiunea europeană. Ministrul a adus mulţumiri autorităţilor italiene pentru sprijinul acordat cetăţenilor moldoveni aflaţi la muncă în Italia, aceştia constituind comunitatea cea mai numeroasă de conaţionali ai noştri într-un stat al Uniunii Europene. O dovadă concludentă a acestei atitudini este şi acordul operativ pentru deschiderea Consulatului General al Republicii Moldova la Bolognia, eveniment preconizat pentru data de 28 ianuarie curent.

Andrei Stratan a făcut o trecere în revistă a principalelor evenimente care vizează procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi a subliniat că succesele ţării noastre în acest domeniu se datorează în mare parte sprijinului acordat de Italia, mai ales în cadrul instituţiilor europene. Ministrul s-a referit şi la perspectivele cadrului de colaborare a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, problemă care urmează a fi discutată în cadrul apropiatei vizite a Preşedintelui Vladimir Voronin la Bruxelles, unde şeful statului va purta convorbiri cu liderii Comisiei Europene. Cu titlu special, Ministrul Andrei Stratan a relatat despre preluarea de către ţara noastră a Preşedinţiei în exerciţiu în cadrul a patru organizaţii regionale importante, ceea ce-i va permite să-şi consolideze vocaţia de stat european.

După încheierea întrevederii, în incinta MAEIE, şefii celor două diplomaţii au semnat Declaraţia comună a Ministrului Afacerilor Externe şi Interării Europene al Republicii Moldova şi a Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Italiene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus