Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.01.2008

MAE "a luat notă cu regret" de îndepărtarea a cinci cetăţeni români de pe teritoriul Republicii Moldova

MAE a luat notă cu regret de decizia autorităţilor de la Chişinău de a îndepărta de pe teritoriul Republicii Moldova patru preoţi şi o călugăriţă, cetăţeni români, care fac parte din clerul Mitropoliei Basarabiei, informează un comunicat al ministerului, citat de NewsIn.

Comunicatul precizează că IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, este titular al unui paşaport diplomatic, eliberat de autorităţile române, şi, prin urmare, înaltul prelat a fost supus, la sfârşitul anului trecut, unui control vamal "neuzual pentru titularii unor astfel de paşapoarte", se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe transmis luni agenţiei NewsIn.

Mitropolitul Basarabiei a fost reţinut la Vama Sculeni, când se întorcea dintr-o deplasare de la Iaşi. Mitropolitul a fost perchezitionat timp de două ore de către grănicerii moldoveni şi i s-a impus să semneze un act prin care să confirme ca nu deţine asupra sa droguri.

La data de 3 ianuarie 2008, însărcinatul cu afaceri al României la Chişinău a avut o întrevedere cu IPS Petru, pe care l-a informat în legătură cu drepturile titularilor de paşapoarte diplomatice, precum şi despre condiţiile legale de intrare şi şedere în Republica Moldova a cetăţenilor români, potrivit comunicatului MAE.

Având în vedere elementele disponibile, Ministerul Afacerilor Externe apreciază că situaţia creată în jurul cetăţenilor români, membri ai clerului Mitropoliei Basarabiei, se putea soluţiona fără recurgerea la măsuri radicale, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, se arată în încheierea comunicatului MAE.

Deciziile de îndepărtare a clericilor români de pe teritoriul moldovean intervin la câteva săptămâni după ce Chişinăul a expulzat doi diplomaţi din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, în urma unor declaraţii făcute de ambasadorul Filip Teodorescu pe care autorităţile moldovene le-au considerat a fi o contestare a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial şi a actualei frontiere moldo-române.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus