Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-01-05/3600-3600.html
Data: Jan 5, 2008 (20:13)

«Drumul Crucii» pentru sustinerea parohilor romani expulzati din Moldova

Autoritatile de la Chisinau continua expulzarile de preoti romani de pe teritoriul moldovean, numarul acestora ridicandu-se acum la patru parohi plus o calugarita. Expulzarea prelatilor i-a scos in strada pe enoriasi care vor sa organizeze un «drum al crucii» pentru a protesta impotriva deciziei luate de autoritatile din Moldova.

Expulzarea preotilor romani din satul Manta si Vadul-lui-Isac a scos ieri in strada circa 400 de enoriasi care au protestat, cerand  autoritatilor moldovene sa anuleze aceasta masura. Enoriasii nu sunt de acord cu decizia autoritatilor de la Chisinau care, la sfarsitul anului trecut, i-a acuzat pe ierarhi ca ar fi incalcat regimul de sedere pe teritoriul moldovean si ca nu detin permis de munca, eliberat de  autoritatile centrale, pentru a putea lucra ca preoti in parohii din Republica Moldova. Credinciosii din satul Vadul-lui-Isac vor sa blocheze traseul Cahul-Giurgiulesti, in semn de protest pentru expulzarea preotului lor. De asemenea, in satul Manta, primarul Ion Neagu a declarat si el ca enoriasii vor organiza un Drum al Crucii de la Giurgiulesti pana la Cahul „care se doreste a fi un raspuns crestin si pasnic la intentiile autoritatilor din Moldova de a dispersa lumea in doua tabere“. Primarul considera ca masurile luate impotriva celor doi preoti reprezinta o incercare de atragere a enoriasilor de partea Mitropoliei Chisinaului si a intregii Moldove, in defavoarea Mitropoliei Basarabiei. Neagu a mai spus ca, oricum, credinciosii din cele doua sate nu-si doresc alti parohi. 

Prigonirea parohilor români La randul lor, cei doi preoti au contestat la Curtea de Apel, verdictul instantei din Cahul, care a decis ca sederea lor in aceasta tara a incalcat prevederi din legislatia muncii si migratiei. Prelatii acuza autoritatile moldovene de actiuni premeditate „de denigrare si prigonire“ indreptate impotriva lor. Preotul Iulian Budescu are parohie in Moldova inca din 2001 si a fost somat de politie, la sfarsitul anului trecut, sa paraseasca teritoriul acestei tari in termen de zece zile, decizia Ministerului de Interne de la Chisinau prevazand si o interdictie pe trei ani de a intra in tara. Si preotul roman din Vadul-lui-Isac a fost amenintat cu expulzarea in forta in cazul in care revine la parohie, granicerii moldoveni interzicandu-i, de altfel, in 29 decembrie sa intre in Republica Moldova, dupa o vizita in Romania.

Potrivit unor surse din Cahul, citate de BBC, autoritatile de la Chisinau au interzis joi unui alt preot roman sa revina in Moldova. Este vorba de parohul din satul Larga Veche, caruia nu i s-a permis sa intre in tara, desi autoritatile nu au putut formula nici o obiectie care sa justifice aceasta interdictie.  

 Sunt afectati de deciziile de expulzare preotii: Ion Bagea, Constantin Dumitrascu, Iulian Budescu si Ion Civlea, care apartin de Protopopiatul Cahul si de maica Macrina Ursu, de la manastirea Ulmu.

Plângere la Strasbourg Mitropolitul Petru al Basarabiei, care a fost si el victima unui incident in timp ce revenea din Romania prin Vama Sculeni, le-a propus autoritatilor de la Chisinau un armistitiu pana dupa sarbatori, pentru solutionarea problemelor aparute in legatura cu expulzarea preotilor romani. Inaltul prelat a mai precizat, pentru RRA, ca va depune probabil o plangere la Strasbourg pentru ca la Chisinau „nu avem cu cine discuta, ei sunt ostili“. CEDO a dispus recunoasterea Mitropoliei Basarabiei pe care autoritatile moldove nu au vrut sa o recunoasca de la reactivarea ei din 1992. In Moldova activeaza in prezent doua mitropolii - Mitropolia Moldovei si cea a Basarabiei, subordonate canonic Bisericii Ruse si, respectiv, Bisericii Romane.

Sursa: Gardianul

Luminita Castali