Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.01.2008

Al doilea an de Razboi Rece la Prut

Ce i-a facut pe comunistii de la Chisinau sa declanseze acest Razboi Rece? Cel mai probabil faptul ca statul Republica Moldova este unul falimentar care nu isi poate controla teritoriul insumat...

Anul 2008 va fi al doilea an al Razboiului Rece dintre cele doua Romanii declansat de guvernarea comunista de la Chisinau. Anul trecut s-a incheiat in forta prin tratarea Mitropolitului Petru al Basarabiei la granita drept traficant de droguri, iar anul 2008 a inceput cu expulzarea rapida si fara multe comentarii a doi preoti din cadrul Mitropoliei Basarabiei. Razboiul Rece dintre cele doua maluri ale Prutului a fost declansat la inceputul anului 2007 cand presedintele Vladimir Voronin i-a primit pe reprezentantii "minoritatii moldovenesti" din Romania pe care i-a cainat pentru discriminarea la care sunt supusi. Voronin si-a continuat ofensiva pe tot parcursul anului 2007 prin declaratii agresive, o data pe luna, la postul prezidential de televiziune NIT - bineinteles, in limba rusa. Serviciile de informatii de la Chisinau au lasat deoparte orice alta activitate si s-au pus pe urmarit diplomati romani - iar pasii gresiti au fost sanctionati rapid prin scandaluri de presa. Ofensiva de toamna a inregistrat o expulzare de diplomati si tratarea cu spatele a ministrului roman de Externe aflat in vizita anuntata la Chisinau. In paralel o serie de ideologi "moldovenizatori" au dezvoltat spre culmi nebanuite tezele "mol-dovenismului".

Instrumentarul folosit apartine Razboiului Rece fara nici o indoiala: declaratii agresive (Voronin mai flutura din cand in cand perspectiva "Moldovei Mari" de la Carpati la Nistru), expulzari de diplomati, boicotarea relatiilor diplomatice normale, ideologizarea discursului interstatal in locul unui dialog. La nivelul politicii interne comunistii de la Chisinau practica acapararea mass-mediei electronice si presiunile asupra celei scrise, ideologizarea cursului de istorie din scoli, stergerea din spatiul public a orice aduce cu roman - Romania.Ideologia "moldovenismului" a fost expusa intr-o serie de volume tiparite in masa dupa venirea comunistilor la guvernare in anul 2000, cuprinzand doar cateva teze, dar fixe: exista o limba moldoveneasca diferita de limba romana; exista un popor moldovenesc diferit de cel roman; statul medieval Moldova si-a continuat existenta si dupa Unirea din 1859 cu Tara Romaneasca. Dupa stabilirea si publicarea acestor teze de fosti ideologi comunisti de la Chisinau, comunistii de la guvernare au inceput treptat sa le puna in aplicare. Tezele expuse mai sus dateaza din perioada stalinista, au fost demontate de oameni de stiinta rusi si occidentali - insa aceste lucruri nu au importanta pentru neo-bolsevici.

Ce i-a facut pe comunistii de la Chisinau sa declanseze acest Razboi Rece? Cel mai probabil faptul ca statul Republica Moldova este unul falimentar care nu isi poate controla teritoriul insumat cu posibilitatea ca romanii din stanga Prutului sa primeasca cetatenia romana care sa le asigure libertatea si bunastarea. Imediat dupa declansarea acestui conflict Voronin a enuntat si ce doreste: semnarea unui tratat de baza cu Bucurestiul. Ce n-a spus Voronin este ca vrea sa includa in acest tratat si tezele "moldovenismului" aratate mai sus - iar asa ceva nu poate si nu trebuie sa fie acceptat de Romania. Neo-bolsevicii de la Chisinau vor continua cu ofensiva anti-romaneasca in cursul anului 2008 - iar dupa cresterea graduala in intensitate a mijloacelor folosite nu este exclus sa fim martori la violente fizice, cele mai probabile tinte putand fi ziaristii si politicienii de opozitie. Ce nu inteleg neo-bolsevicii este ca astfel de gesturi nu-i apropie de Europa. Si nici macar de Rusia care nu are nevoie de ei sau de acordul lor pentru a-si pastra bazele militare in Transnistria.

Sursa: Ziua

George DAMIAN

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus