Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-28/3594-3594.html
Data: Dec 28, 2007 (23:08)

Iurie Roşca: A venit timpul să abandonăm confruntările politice inutile pe marginea glotonimului, a etnonimului sau a istoriei

În cadrul ultimei şedinţe a Parlamentului liderul grupului parlamentar al PPCD Iurie Roşca s-a pronunţat pentru elaborrea unui consens politic pe marginea problemei identitare. El a menţionat că trimiterea pe care o fac exponenţii guvernării la textul Constituţiei, în care limba de stat este numită „moldovenească” este una abuzivă, deoarece textul Declaraţiei de Independenţă indică numele corect al limbii noastre, limba română. „Iar actul fondator al statului, spre deosebire de Legea fundamentală, nu poate fi modificat sub nici o formă şi nicicând. A venit timpul să abandonăm confruntările politice inutile pe marginea glotonimului, a etnonimului sau a istoriei. Acestea trebuie lăsate pe seama ştiinţei”, a declarat Roşca, adăugând că în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova suntem cu toţii moldoveni, indiferent de originea etnică şi modul de autoidentificare. 

Potrivit lui, nu există deosebiri de ordin etnic, cultural sau lingvistic în sânul populaţiei majoritare băştinaşe din Republica Moldova, ci doar de ordin psihologic. Iuria Roşca a accentuat că, ca societate democratică şi ca stat de drept, Republica Moldova trebuie să preia normele dreptului internaţional şi practica ţărilor lumii şi să tolereze diferenţele.

 Referindu-se la relaţiile dintre Republica Moldova şi România, Iurie Roşca a menţionat că degradarea acestor relaţii a atins cote îngrijorătoare. El a declarat că PPCD pledează pentru reluarea imediată a unui dialog deschis, sincer şi constructiv între Chişinău şi Bucureşti, eliminarea tuturor suspiciunilor şi barierelor artificiale şi crearea unor relaţii strânse de parteneriat şi cooperare. „Conflictele din ultima perioadă îi afectează în primul rând pe concetăţenii noştri care, dincolo de nevoia firească de a traversa nestingherit şi cu minime formalităţi frontiera moldo-română, doresc ca între Republica Moldova şi România să existe cele mai bune şi călduroase raporturi. Partidul Popular Creştin Democrat îşi exprimă voinţa de a contribui pe toate căile la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două capitale”, a mai spus Iurie Roşca.