Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.12.2007

Comuniştii şi creştin-democraţii au majorat pragul electoral şi au interzis blocurile electorale

În şedinţa de joi, deputaţii comunişti şi creştini democraţi au votat în prima lectură un set de amendamente la Codul electoral. În special, acestea prevăd majorarea pragului electoral pentru accederea în parlament de la 4% până la 6%. De asemenea, modificările prevăd excluderea noţiunii de bloc electoral din Codul Electoral al Republicii Moldova, precum si a tuturor prevederilor ce reglementează activitatea lor. De notat, că Parlamentul a redus pragul electoral de la 6% la 4% in iulie 2005, la scurt timp după alegerile parlamentare din acel an.

ceastă decizie a fost atunci salutată de unele organisme internaţionale şi de experţii independenţi. Totodată, în proiectul de modificări,  au fost stabilite categoriile demintarilor de stat care sunt obligaţi să-şi suspende activitatea în cazul în care decid sa candideze în alegeri: conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, primarii şi viceprimarii, pretorii şi vicepretorii.

De asemenea, proiectul mai interzice persoanelor condamnate prin hotărare definitivă a instanţei de judecată, care au antecedente penale nestinse de a se inregistra în calitate de candidaţi. Interdicţia se răsfrânge şi asupra persoanele care deţin şi cetăţenia altor state.

Deputaţii au mai stabilit aceleaşi reglementări pentru publicitatea electorală prin intermediul reţelei de telefonie mobilă şi internet ca şi pentru publicitatea din presa scrisă.

Amendamentele au fost sprijinite de majoritatea parlamentară comunistă şi parţial de fracţiunea creştin-democraţilor, care a votat însă împotriva interdicţiei privitoare la persoanele cu dublă cetăţenie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus