Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.12.2007

Ziua: "Si la multi ani". Moldova cui?

In Republica Moldova s-a lucrat si pe 23, si pe 24, si pe 25, si pe 26 decembrie. Drept recompensa, onor conducerea statului a decis ca poporul sa petreaca cu spor si voie buna aproape doua saptamani, intre 29 decembrie si 10 ianuarie.

Motivul? Sa-i dam cuvantul domnului Voronin, presedintele tuturor cetatenilor RM, dar nu si presedintele romanilor (apud el insusi): activitatea Mitropoliei Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane, este o "agresiune" din partea Bucurestiului: "Daca o sa mearga mai departe aceste procese, atunci, eu repet, noi o sa analizam posibilitatea de iesire din executarea deciziei CEDO referitor la Inregistrarea Mitropoliei Basarabiei."(citat din presa pro-romaneasca de la Chisinau). In mai putine vorbe spus, domnul Voronin vrea sa-i faca un cadou patriarhului moscovit Alexei II (cu care are programata o intalnire pe 21-22 ianuarie), si anume trecerea cu de la sine putere a moldovenilor de pe ritul nou (al Bisericii Ortodoxe Romane si al Mitropoliei Basarabiei) pe rit vechi (dupa care Nasterea Domnului se sarbatoreste pe 7 ianuarie).

Afacerea, in care se amesteca sicane politice la adresa opozitiei liberale si pasiunile filoruse ale unui pensionar cu grad de general de interne al defunctei URSS (acelasi Voronin), are inca un episod demn de urmasii soldatului Svejk, episod care-ar putea ramane in istorie drept "misterioasa disparitie a bradutului de Craciun". E vorba despre bradul asezat de catre junele edil al Chisinaului, Chirtoaca, in fata Marii Adunari Nationale, si care urma sa fie impodobit pentru 24-25 decembrie, Craciunul pe rit nou. Sa vezi si sa nu crezi, ditamai bradul a reusit sa dispara intr-o noapte si ghici, ghicitoarea mea cum si de ce a disparut el. In rezumat, sa spunem numai ca jumatate din politie il cauta, in timp ce jumatatea cealalta il pazea sa nu fie gasit. Bradutul a reaparut, totusi, in ultimul moment, insotit de un intreg circ despre cine are drept sa-si "traga" pom oficial si cine nu, in esenta opozitia democrata urmand sa danseze la Primarie, iar comunistii, doua saptamani mai tarziu, la Guvern.

O alta repriza a meciului are drept morala zicala "unde dai si unde crapa": pentru ca multi dintre adversarii lor politici pro-occidentali au si cetatenie romaneasca (inclusiv primarul Chirtoaca), Voronin, Tarlev et co. au gasit o metoda sa-i puna pe linie moarta (sau sa-i forteze sa renunte la pasaportul romanesc, gest pe care l-ar folosi ulterior in contra apropierii de Bucuresti), dand o lege care le interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii publice. Mare fericire, pana au descoperit comunistii ca vor trebui sa se dea peste cap cu normele de aplicare a pomenitei legi, altfel riscand sa lase un vid public in... Transnistria...

Realitatea ultimelor alegeri (locale) si a sondajelor recente e ca Partidului Comunist din Republica Moldova nu-i merge chiar asa de bine cum ar vrea Vladimir Voronin, de aici probabil si graba lui de a taia cat mai multe punti si de a restaura cat se poate din apusul sovietism.

In anii de "glorie" a comunismului romanesc, niciodata nu era mai mult de lucru, prin grija Partidului, ca intre 23 si 26 decembrie. Dupa ce se mandreste ca in Moldova statul e desprins de Biserica (spre deosebire, evident, de Romania, unde e... "invers", nu incercati sa patrundeti logica), Voronin procedeaza ca orice nacealnic rosu: incearca sa le impuna moldovenilor cand sa-si tina Craciunul. Iar daca circul cu bradul, joaca de-a "uite Constitutia, nu e Constitutia" in ce priveste dubla cetatenie sunt santaje politice, asta e nimic altceva decat dejism cu ceva spoiala...

Sursa: Ziua, Iulia POPOVICI 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus