Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-24/3554-3554.html
Data: Dec 24, 2007 (23:36)

Investitorii străini avertizează asupra unei posibile deteriorări a climatului investiţional din Republica Moldova

Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) din Moldova a difuzat astăzi o declaraţie în care îşi exprimă nedumerirea şi nemulţumirea în legătură cu faptul că Parlamentul a votat în prima lectură modificările la Legea privind protecţia concurenţei, fără a ţine cont de opiniile expuse de către reprezentanţii FIA anterior.

„FIA în repetate rânduri a reiterat public că modificările propuse nu corespund principiilor constituţionale ale unui stat democratic şi ale unei economii de piaţă, bazată pe libera concurenţă. Fără îndoială, modificările propuse vor deteriora climatul investiţional din ţară”, se arată în declaraţie.

Totodată, FIA atrage atenţia asupra faptului că aceste modificări au fost respinse de trei ori de Grupul Naţional de Lucru al Comisiei de Stat pentru Reglementarea Activităţii de Întreprinzător, inclusiv şi de reprezentanţii autorităţilor de Stat. Mai mult, modificările la Lege, elaborate de ANPC, au fost prezentate în Parlament fără includerea concluziilor şi propunerilor expertului internaţional, oferit de Proiectul Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivităţii în efectuării unei analize a modificărilor propuse.

„FIA aduce la cunoştinţa Parlamentarilor şi Preşedintelui Republicii Moldova că o adoptare pripită a modificărilor la Legea concurenţei, elaborate de ANPC, va crea un instrument extrem de periculos pentru reprimarea liberei concurenţe şi va prejudicia grav climatul investiţional din ţară.

FIA recomandă insistent Deputaţilor Parlamentului Republicii Moldova, până la examinarea în lectura a doua a modificărilor la Lege, să poarte consultări adiţionale cu experţii internaţionali, reprezentanţii mediului de afaceri şi a societăţii civile. FIA este dispusă să ofere suport în organizarea şi să participe în cadrul acestor consultări, inclusiv în legătură cu implementarea recomandărilor incluse în publicaţia ”Cartea Albă” ediţiile 2005 şi 2006”, se mai arată în declaraţia Asociaţiei Investitorilor Străini.