Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2007

Adrian Cioroianu a inaugurat la Chişinău noul sediu al consulatului român

Adrian Cioroianu a inaugurat la Chişinău noul sediu al consulatului român

Noul sediu al consulatului României la Chişinău a fost inaugurat vineri, 21 decembrie în prezenţa ministrului român de Externe Adrian Cioroianu, însă în absenţa autorităţilor moldoveneşti.

Noul sediu cu trei nivele este situat la intersecţia dintre străzile Grigore Ureche şi Ismail şi dispune de o capacitate net superioară vechiului sediu. Cu toate acestea, ministrul Cioroianu a menţionat necesitatea de a deschide două birouri consulare la Bălţi şi Cahul.

În noua locaţie, unde au fost amenajate 15 ghişee pentru activitatea cu publicul, conform standardelor Schengen, vor fi procesate numai cererile de vize, restul serviciilor consulare urmând a fi efectuate la vechiul sediu.

În noile condiţii, ţinând cont şi de suplimentarea corespunzătoare a schemei de personal (60 persoane în prezent), misiunea diplomatică de la Chişinău va fi în măsură să proceseze până la 900 – 1000 de cereri de viză /zi, la care se va adăuga un volum sporit al activităţii consulare pe linie de paşapoarte, acte de stare civilă, acte notariale, cetăţenie etc.

Ministrul afacerilor externe apreciază că eforturile susţinute ale României pentru a crea condiţii civilizate de primire a cetăţenilor Republicii Moldova şi a facilita călătoria acestora în spaţiul Uniunii Europene indică dorinţa sinceră a părţii române de dezvoltare continuă a relaţiilor bilaterale şi speră că ele vor fi receptate ca un act de bună credinţă.

Adrian Cioronau a declarat că vizita la Chişinău reprezintă un semn al priorităţii pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor bilaterale cu Republica Moldova. El a reiterat invitaţia către omologul său moldovean de a relua dialogul dintre cele două state. Cioroianu a menţionat că MAE român a luat notă de decizia de a declara persona non-grata doi diplomaţi din cadrul Ambasadei României şi a decis să nu reacţioneze simetric pentru a nu încuraja congestionarea relaţiilor moldo-române.

Însă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei a calificat gestul ministrului român de externe drept unul inamical şi deloc în corespundere cu spiritul unei cooperări dintre două state. MAEIE notează că actuala vizită a lui Cioroianu la Chişinău „cu siguranţă nu va contribui la ameliorarea situaţiei actuale a relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi România”.

În declaraţia MAEIE de la Chişinău se arată că recent, prin Notă Verbală, Ambasada României în Republica Moldova a informat despre sosirea la Chişinău, la 21 decembrie 2007, a domnului Adrian Cioroianu, Ministrul Afacerilor Externe al României, care va efectua o vizită de lucru la Ambasada României în Republica Moldova. „În pofida multiplelor declaraţii ale părţii române în care se exprimă disponibilitatea de a aprofunda şi diversifica relaţii de cooperare şi parteneriat cu Republica Moldova, aceasta nu a solicitat nici o întrevedere cu autorităţile oficiale moldoveneşti”, se mai arată în declaraţia Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei.

Cititi si:

Cioroianu le cere autorităţilor moldovene să nu dialogheze prin intermediul comunicatelor oficiale

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus