Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2007

“Marea de români” reacţionează timid la declaraţiile lui Voronin

Deputaţii din opoziţia centristă (Alianţa Moldova Noastră) din Parlamentul de la Chişinău au părăsit ieri sala de şedinţe, protestând faţă de refuzul şefului Legislativului, Marian Lupu, de a supune la vot propunerea invitării lui Vladimir Voronin în plen, pentru a explica intenţia de a schimba simbolurile de stat ale Republicii Moldova.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Voronin s-a arătat dispus să cureţe însemnele statale ale Republicii Moldova de simbolistica românească, “dacă aceasta va întări statalitatea moldovenească”. Potrivit lui, “şi limba moldovenească, şi istoria Moldovei, şi imnul, şi stema trebuie să răspundă la întrebările, realităţile şi necesităţile independenţei Republicii Moldova”. (...) “Dacă introducerea «limbii moldoveneşti» sau schimbarea imnului sau stemei vor contribui la întărirea statalităţii, vom face acest lucru, indiferent de situaţia politică”, a spus Vladimir Voronin. El a adăugat că “stema actuală a Republicii Moldova a fost adusă pe uşa din spate şi propusă în ultimul moment”. (...) “Era pregătită cu totul altă stemă. Noaptea, însă, aceasta a fost înlocuită de către majoritatea de atunci din Parlament”, a mai spus Vladimir Voronin.

REACŢII. Deputaţii din Alianţa Moldova Noastră şi-au chemat ieri toţi colegii din opoziţie să iniţieze procedura de demitere a preşedintelui Voronin, pentru încălcarea prevederilor Constituţiei pe care a ţinut mâna în ziua învestirii în funcţie, jurând să o respecte. Centriştii nu au avut, însă, sprijinul celorlalte formaţiuni politice parlamentare de opoziţie. Conform art. 89 din Constituţia Republicii Moldova, “propunerea de demitere a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din deputaţi”. Opoziţia deţine 45 de mandate din cele 101 din Legislativul de la Chişinău.

La rândul său, liderul PNL Vitalia Pavlicenco a solicitat crearea unei comisii de experţi independenţi care să analizeze starea sănătăţii şefului statului. În replică, deputatul comunist Vadim Mişin a spus că deputaţii trebuie să-şi dea seama de declaraţiile pe care le fac. “A-l jigni pe şeful statului este o lipsă de tact extremă şi lipsă de stimă faţă de propria ţară”, a spus el.

În acelaşi context, Partidul Liberal Democrat din Moldova a difuzat o declaraţie în care îşi exprimă profunda îngrijorare şi indignare faţă de declaraţia şefului statului, cum că “... el nu este preşedintele românilor”, făcută în cadrul conferinţei de presă. Potrivit declaraţiei, această afirmaţie frizează lipsa de responsabilitate şi este în măsură să destabilizeze situaţia din ţară. PLD atrage atenţia că atitudinea hazardată a şefului statului în probleme sensibile cum este cea identitară, precum şi atentatele repetate la simbolurile naţionale conduce la segregarea societăţii, fapt ce poate avea consecinţe imprevizibile pentru viitorul Republicii Moldova ca stat.

Reacţii la declaraţiile de miercuri făcute de Vladimir Voronin au început să apară nu doar la Chişinău. Consiliul Raional Nisporeni s-a întrunit ieri într-o şedinţă extraordinară şi a adoptat o declaraţie în care se arată “profund indignat şi protestează faţă de acţiunile antiromâneşti întreprinse de regimul comunist de la Chişinău”.

Sursa: Jurnalul National 

Vitalie Călugăreanu, Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus