Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.12.2007

Experţii independenţi prognozează o creştere a industriei Moldovei în 2007 cu cel mult 1%

Experţii de la IDIS Viitorul prognozează în ediţia 11 a “Monitorului Economic”  că în anul 2008 criza din ramura zahărului şi a tutunului se va a aprofunda, iar creşterea producţiai industriale ăn Moldova ar putea atinge în cel mai bun caz 1%. Diminuarea volumului producţiei industriale datorează în cea mai mare măsură reducerii volumului producţiei în industria vinicolă şi a băuturilor alcoolice distilate, ramura zahărului şi domeniul tutunului. De asemenea, experţii de la IDIS “Viitorul” prognozează pentru 2008 o stabilitate a cursului valutar la nivel de 12,3 Lei/USD, creşterea posibilităţilor de creditare a economiei şi reducerea ratei dobânzii la credite sub 18%. Inflaţia se va reduce până la nivelul de sub 11%.

Potrivit experţilor independenţi, exporturile vor înregistra în 2007 o creştere de peste 30%, iar în 2008 - 28%. Importurile vor înregistra în 2007 o creştere record de peste 40%, creştere care va continua şi în 2008.

Deficitul balanţei comerciale la finele anului curent va depăşi 2,3 miliarde USD, iar pentru 2008 este prognozat un deficit de 3,2 miliarde USD.

Cu referire la situaţia investiţiilor în Moldova, experţii de la IDIS “Viitorul” menţionează că din cele circa 5 mlrd euro alocaţi pentru dezvoltarea infrastructurii în Sud-Estul Europei, Moldova nu a reuşit să atragă aproape nimic în 2007, cu excepţia unui singur proiect câştigat de Guvernul României, în care s-a găsit loc şi pentru Republica Moldova (1 mln euro). “În lipsa unei infrastructuri interne suficient de credibile, operaţionale, competitive şi transparente, Guvernul nu se poate apropia de fonduri serioase investiţionale. În ansamblu, valoarea proiectului menţionat mai sus este de circa 450 ori mai mică decât suma de bani pe care a reuşit să o atragă Albania, ţară comparabilă ca potenţial economic şi demografic cu Republica Moldova”, se arată în “Monitorul Economic”.Experţii mai menţionează că instituirea cotei zero la impozitul pe venit creează două dependenţe periculoase şi nedorite: 1) va creşte simţitor dependenţa bugetului de stat de încasările din TVA, 2) va creşte dependenţa bugetelor locale de Transferurile din bugetul de stat. Din acest motiv, experţii anticipează că, în 2008, va creşte esenţial volumul profiturilor raportate de agenţii economici cu cel puţin 40-50% faţă de anii precedenţi.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus