Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-20/3506-3506.html
Data: Dec 20, 2007 (09:22)

Cioroianu merge vineri la Chişinău pentru a inaugura noul sediu al secţiei consulare

Ministrul de externe Adrian Cioroianu va merge vineri la Chişinău pentru a inaugura noul sediul al secţiei consulare, informează site-ul MAE, în contextul în care relaţiile dintre România şi Republica Moldova sunt extrem de tensionate.

Ministrul de externe şi-a anunţat încă din urmă cu o săptămână intenţia de a fi prezent la inaugurarea noului sediul al Secţiei Consulare, ocazie pe care - potrivit declaraţiilor ministrului - ar fi dorit să o folosească pentru a-l întâlni pe omologul său Andrei Stratan.

Cioroianu a făcut încă de la începutul mandatului său oferta de a merge la Chişinău pentru a avea discuţii cu Stratan, dar invitaţia acestuia nu a venit. "Nu te poţi invita în casa cuiva", a justificat Cioroianu nerealizarea acestui obiectiv. Şeful diplomaţiei române a explicat că oferta sa de a merge la Chişinău este pentru a nu da senzaţia autorităţilor moldovene că România are o atitudine de frate mai mare care îşi cheamă fratele mai mic la discuţii.

Ministrul Cioroianu l-a întâlnit pe Andrei Statan la Madrid, la OSCE, când cei doi au stabilit să vorbească în vederea stabilirii unei întrevederi.

Ultima întâlnire oficială între miniştrii de externe ai celor două ţări a avut loc în octombrie 2006, în timpul mandatului lui Mihai-Răzvan Ungureanu. De atunci, declaraţiile tot mai conflictuale ale Republicii Moldova la adresa României s-au succedat fără replici pe măsură din partea autorităţilor române, iar doritele întâlniri între cele două părţi nu au existat.

Pe de altă parte, situaţia pare clară din punctul de vedere al Chişinăului. Perspectiva relaţiilor dintre Republica Moldova şi România depinde de semnarea de către Bucureşti a Tratatului politic de bază şi a Tratatului de frontieră cu Republica Moldova, a declarat miercuri preşedintele moldovean Vladimir Voronin într-o conferinţă de presă susţinută în capitala moldoveană.

 "Toate problemele din ultimii ani în relaţiile cu Romania ţin de elaborarea şi semnarea Tratatului de bază şi a Tratatului de frontieră. Nesemnarea acestor documente vorbeşte despre faptul că România nici până în prezent nu recunoaşte Republica Moldova ca ţară suverană, de aceea perspectiva relaţiilor bilaterale depinde de semnarea acestor două acorduri", a spus preşedintele moldovean.

Preşedintele Voronin crede că despre relaţiile moldo-române "a spus deja totul" şi că "în prezent dosarul moldo-român este în curs de examinare la Bruxelles, problema devenind una nu de relaţie dintre Republica Moldova şi România, ci dintre România şi Uniunea Europeană".

În cadrul recentei sale vizite la Bruxelles, preşedintele Voronin a acuzat România de "amestec brutal şi agresiune permanentă asupra Republicii Moldova" şi a promis că în viitorul apropiat va depune un memoriu pe această temă, pe care îl va expedia şefilor de stat din Uniunea Europeană.

"Din păcate, oficialii moldoveni au ajuns în ultima vreme la Bruxelles şi au prezentat chipul unei Românii pe care nu o recunosc", a spus ministrul Adrian Cioroianu după declaraţiile făcute de Voronin, dar a recunoscut că oficialii de la Bruxelles i-au vorbit despre "această Românie".

Şeful diplomaţiei a dat însă asigurări că "mesajele care trebuiau date sunt date" şi a adăugat că "neadevărurile mor de la sine, dacă nu li se dă importanţă", justificând astfel poziţia mai degrabă rezervată a Bucureştiului după o serie de criticile aduse de preşedintele Republicii Moldova.

Aceste noi acuzaţii nu au convins la Bruxelles, a subliniat ministrul. El a spus că România sprijină vocaţia europeană a Republicii Moldova şi s-a declarat din nou dispus la dialog, dar un dialog care să nu se desfăşoare prin presă sau prin plângeri la Bruxelles.

Sursa: NewsIn

Reporter Annemaria Blajan

Editor Andreea Simionescu