Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.12.2007

Voronin vrea sa schimbe stema si imnul Moldovei

Voronin vrea sa schimbe stema si imnul Moldovei

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că autorităţile nu vor renunţa la introducerea limbii moldoveneşti în şcoli. Mai mult, şeful statului a pus  problema schimbării stemei şi a imnului, şi a altor atribute statale.

„Şi limba moldovenească şi istoria Moldovei şi imnul Moldovei şi stema statului trebuie să răspundă la întrebările suveranităţii şi integrităţii şi independenţei noastre statale. Trebuei să fie în această ordine de idei toate aceste atribute statale. Trebuie să fim oameni serioşil să ne gândim la viitorul statului, să întărim această statalitate a ţării”, a spus Voronin.    

El a spus că actuala stemă nu este cea care ar reprezenta Republica Moldova şi afirmă că aceasta a fost aprobată prin înşelăciune. „Actuala stemă a fost propusă prin uşa din spate şi adusă în Parlament. Fusese pregătită altă stemă şi dintr-o dată, noaptea, aceasta a fost schimbată cu alta. A fost votată acea stemă deoarece atunci cei care au vrut acest lucru aveau majoritatea în Parlament”.  

Voronin a afirmat că modificarea însemnelor statale şi introducerea „limbii moldoveneşti” ar contribui la soluţionarea crize transnistrene. „Aceste probeme, pe care le-am menţionat, trebuie să fie strâns legate de soluţionarea problemei transnistrene”, a declarat Vladimir Voronin.

Preşedintele Voronin a declarat că, dacă opoziţia va continua să acţioneze – cum a spus el "spre beneficiul PCRM", la alegerile din 2009 PCRM va repeta performanţa din 2001, când s-a bucurat de o majoritate în Parlament

Singurul politician de opoziţie lăudat de preşedintele Voronin a fost liderul PPCD, Iurie Roşca. Potrivit  lui Voronin, Roşca este un politican care ştie ce vrea şi singurul care nu „a fugit dintr-un partid în altul”. Referindu-se la relaţiile cu România, Voronin a spus că nu ar dori să discute detaliat acest subiect în cadrul conferinţei de presă. „Eu nu cred că în cadrul conferinţei de presă de astăzi este oportun să tratăm detaliat tema relaţiilor moldo-române. Sau cea a reglementării transnistrene. În privinţa celei dintâi eu am spus deja totul. Dosarul moldo-român este acum în curs de examinare în Uniunea Europeană.Aceasta fiind deja nu atât problema relaţiilor Moldovei cu România, cât problema relaţiilor României cu Uniunea Europeană”, a spus preşedintele Voronin.

Preşedintele Voronin a spus că e preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Modova, dar nu al românilor.

BBC:   AUDIO pe acesta tema:

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre reforma PCRM

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre opoziţie

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre Iurie Roşca

 

Ascultaţi declaraţia preşedintelui Voronin despre români

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre tratatul de frontieră

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre ambasadorii Rusiei şi României

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre Mitropolia Basarabiei

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre decizia CEDO

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre conflictul nistrean

 

Ascultaţi declaraţiile preşedintelui Voronin despre divergenţele cu Rusia

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus