Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-19/3498-3498.html
Data: Dec 19, 2007 (22:38)

ANRTI anunta ca „EVENTIS MOBILE” este gata de asi lansa reteaua de telefonie mobila

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) anunţă că ÎM „EVENTIS MOBILE”, titularul celei de-a treia licenţe individuale pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă celulară în standardul GSM 900/1800, este pregătit pentru lansarea comercială a acestor servicii, precum şi a serviciilor de acces la Internet în baza tehnologiei GPRS, relatează Serviciul de presă al ANRTI.

Acest fapt a fost constatat în urma unui control efectuat de specialiştii Agenţiei la care aceştia au verificat îndeplinirea de către „EVENTIS MOBILE” a  condiţiilor de licenţă şi gradul de pregătire a reţelei pentru lansarea serviciilor de telefonie mobilă şi a celor de acces la Internet.  S-a stabilit că parametrii tehnici ai staţiilor de bază corespund standardelor în vigoare, iar echipamentele reţelei sunt de ultima generaţie şi pot asigura o calitate înaltă a serviciilor. „EVENTIS MOBILE” a încheiat acorduri de interconectare cu operatorii de telefonie mobilă şi de telefonie fixă din R. Moldova, precum şi acorduri de roaming cu operatori din multe ţări, ceea ce va permite accesul utilizatorilor la toate reţelele şi serviciile prestate de aceşti operatori. În baza controlului efectuat, ANRTI a emis o decizie de lansare a serviciilor, decizie care permite ÎM „EVENTIS MOBILE” să înceapă furnizarea comercială a acestor servicii. Anterior Agenţia, i-a atribuit noului operator un bloc de o sută mii de numere din şirul 650 XXXXX.

Stanislav Gordea, directorul Agenţiei, consideră că intrarea pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă a unui nou furnizor este benefică atât pentru dezvoltarea acestui sector de comunicaţii, cât şi pentru utilizatori. Prezenţa pe această piaţă a patru operatori va da un nou impuls concurenţei, inclusiv la capitolul diversificarea şi  îmbunătăţirea calităţii serviciilor, politica tarifară, factori ce vor conduce la diminuarea tarifelor de prestare a acestor servicii, a menţionat Gordea. 

„EVENTIS MOBILE” a primit licenţa individuală de prestare a serviciilor de telefonie mobilă pe 26 decembrie 2006 în urma unui concurs desfăşurat de ANRTI în noiembrie – decembrie al aceluiaşi an. Taxa pentru  licenţă, stabilită prin hotărâre de Guvern, a constituit 8 mil. USD.  La prima etapă, ÎM „EVENTIS MOBILE” a achitat 4 mil. USD,  iar restul sumei urmează să-l plătească în decursul următorilor doi ani, în părţi egale.

Potrivit condiţiilor de licenţă, „EVENTIS MOBILE” urmează să asigure, până la finele primului an de operare, acoperirea cu semnal radio a mun. Chişinău, Bălţi, a traseului auto între aceste municipii, a oraşelor, raioanelor adiacente şi a 40 % din populaţie.

În prezent, în Republica Moldova activează trei operatori de telefonie mobilă. „Orange Moldova” (fostul „VOXTEL”) şi „MOLDCELL”, care operează în standardul GSM , şi-au lansat reţelele în octombrie 1998 şi, respectiv, în aprilie 2000, iar „UNITE”, care prestează servicii în standardul CDMA 2000, în banda de frecvenţe 450MHz, - în martie 2007. Conform datelor ANRTI, în nouă luni ale anului curent, cota de piaţă a „Orange Moldova”, după cifra de afaceri, a constituit 70,59%, a „MOLDCELL”- ului – 28,55% şi a „UNITE” – 0,86%.