Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2007

Moldova va beneficia de Programul TWINNING de cooperare inter-institutionala cu statele-membre ale Uniunii Europene

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, Republica Moldova va beneficia in premiera de Programul TWINNING (cooperare inter-institutionala cu statele-membre ale Uniunii Europene) in contextul asistentei comunitare. Primul proiect de acest fel este destinat Parlamentului Republicii Moldova si va demara in anul viitor.

Programul TWINNING este unul din principalele instrumente ale Uniunii Europene de consolidare a capacitatilor institutionale ale statelor beneficiare si are drept obiectiv de baza dezvoltarea si modernizarea administratiei publice si crearea conditiilor la nivelul structurilor si resurselor umane necesare pentru racordarea legislatiei si practicilor nationale cu standardele statelor membre ale UE si normele Acquis-ului comunitar. Pe langa consolidarea cooperarii generale, Programul TWNINNING se caracterizeaza prin obtinerea unor rezultate prestabilite.

Legislativul moldovean va fi asistat de Parlamentele Republicii Franceze si Republicii Ungare si va beneficia de practica unui stat cu traditii democratice vechi, care a stat la originea constituirii Uniunii Europene, si de experienta procesului de aderare a unui stat tanar membru al Comunitatilor Europene.

In acest context, pe parcursul saptamanii trecute la Parlamentul de la Chisinau s-a aflat o misiune comuna de documentare, reprezentand Legislativele francez si ungar, care a dat startul perioadei preparatorii a initierii proiectului respectiv.

Proiectul de cooperare inter-institutionala va oferi Parlamentului Republicii Moldova asistenta pe patru componente: armonizarea legislatiei nationale la standardele europene, consolidarea functiei de control a Parlamentului, introducerea procedurii de evaluare a impactului legislatiei si optimizarea structurii si functiilor Aparatului institutiei legiuitoare.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus