Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2007

"Moldovenismul" se infiltreaza din nou la Iasi

Tribunalul din Iasi dezbate maine cererea de infiintare a unei noi asociatii "moldovenesti" in RomaniaActiunile "moldovenizatoare" instrumentate de la Chisinau sunt in plina desfasurare pe teritoriul Romaniei: in cursul zilei de maine, Tribunalul Iasi va trebui sa ia o decizie privind cererea de inscriere a Asociatiei "Comunitatea Moldovenilor din Romania - Originari din Republica Moldova - CMR - ORM", informeaza ZIUA de Iasi.

In spatele acestei noi asociatii care are ca scop acreditarea existentei etniei "moldovenesti" intr-un tribunal romanesc se afla ieseanul Marian Russo, cel care a vrut sa infiinteze in luna februarie a acestui an o asociatie a "Comunitatii Moldovenilor din Romania" - beneficiind de sprijinul masiv al structurilor comuniste de la Chisinau. De altfel, Marian Russo s-a facut remarcat in anii trecuti prin participari la Congresele Uniunii Tineretului Comunist de la Chisinau. Actiunile de la Iasi se inscriu in ampla ofensiva initiata de guvernarea comunista de la Chisinau pentru acreditarea politica a teoriei "moldovenismului" - in cadrul careia se mai regasesc - pentru a numi doar cateva - si semnarea unui tratat cu Uniunea Europeana in "limba moldoveneasca", presiunile pentru semnarea unui tratat de baza intre Bucuresti si Chisinau in aceeasi limba moldoveneasca, organizarea unor manifestari pentru serbarea a 650 de ani de "statalitate moldoveneasca" sau editarea unei "enciclopedii moldovenesti". O alta initiativa de fracturare a identitatii romanesti este promovata chiar din Parlamentul Romaniei

Asociatia otravita Marian Russo insista pentru obtinerea unei hotarari judecatoresti intr-un tribunal romanesc care sa contina sintagma "etnie moldoveneasca" - aceasta fiind principala lui sarcina pentru anul 2007. Asociatia pe care si-o doreste "Comunitatea Moldovenilor din Romania - Originari din Republica Moldova - CMR - ORM" are ca scop separarea studentilor basarabeni din Romania de identitatea romaneasca.

In luna februarie a acestui an, Marian Russo, impreuna cu Lucian Timofticiuc si Claudiu Alexa au infiintat la Iasi Asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania" prin care isi propuneau apararea identitatii etnice a moldovenilor. Initiativa lor a fost salutata imediat la Chisinau: cei trei au fost prezentati Parlamentului Republicii Moldova de deputatul comunist Victor Stepaniuc, fiind apoi primiti de presedintele Vladimir Voronin. In cadrul vizitei la Chisinau din luna februarie, reprezentantii "comunitatii moldovenilor" s-au plans ca moldovenii sunt discriminati in Romania, afirmand ca daca la Bucuresti cer o "parjoala" primesc o "chiftea". Vladimir Voronin a fost incantat de demersul celor trei declarand pentru Moldpress: "Pe mine m-a uimit sinceritatea acestor oameni, curajul lor, dorinta lor de a restabili echitatea istorica in privinta moldovenilor, a limbii moldovenesti si a istoriei moldovenesti in Romania moderna. Cunoastem cu totii destul de bine ca in Romania zilelor noastre, pana nu demult nu era chiar atat de simplu sa-ti declari pe fata identitatea moldoveneasca". Voronin a sustinut cu aceasta ocazie ca in Romania lista etniilor este strict delimitata si aceasta ar constitui principalul obstacol in legalizarea acestui drept pentru 10 milioane de moldoveni care locuiesc in dreapta Prutului.

Asociatia "Comunitatea Moldovenilor din Romania" s-a autodizolvat in luna martie, dupa ce Procuratura din Iasi a inaintat un recurs prin care cerea anularea deciziei de infiintare.

Problema Canacheu O alta initiativa privind dezbinarea identitatii romanesti provine din partea deputatului PD Costica Canacheu, care a reusit sa blocheze in luna octombrie a acestui an proiectul de lege pentru romanii de pretutindeni, care ii inscria pe aromani in "filonul cultural romanesc". Deputatul PD Costica Canacheu a pledat pentru mentinerea formei proiectului de lege in forma initiala, fara includerea amendamentului adoptat de Comisia pentru drepturile omului: "Proiectul se refera la cei apartinatori filonului cultural romanesc care lasa deschisa calea acelora care se considera apartinatori ai filonului sa se declare ca atare. Sa respingem acest amendament, pentru ca este injust si intram intr-o eroare majora prin legiferarea acestor denumiri". Canacheu este si presedintele Comunitatii Aromane din Romania, care pledeaza pentru obtinerea statutului de minoritate nationala a aromanilor inca din 2005.

Sursa: ZiuaGeorge Damian

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus