Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2007

Din cauza incapacităţii de plată SA „Termocom” este avertizată de către furnizorii de resurse energetice

Potrivit unui comunicat de presa al companiei, la sfîrşitul zilei de vineri, 14 decembrie 2007, SA „Termocom” a primit două avertizări – din partea companiei „Union Fenosa” şi SA „Moldova-Gaz”.

Grupul „Union Fenosa” avertizează SA „Termocom” că „în cazul în care SA „Termocom” nu va achita în termenii legali stabiliţi facturile pentru energia electrică consumată, vom fi obligaţi să purcedem la sistarea livrării de energie electrică corespunzătoare”.

SA „Moldova-Gaz”, în demersul său, solicită „luarea unor măsuri concrete în vederea asigurării integrale a facturilor pentru gazele naturale consumate”. În cazul în care datoria nu va fi achitată, „Moldova-Gaz” va fi pusă în situaţia să aplice prevederile contractului şi începînd cu 18 decembrie curent va reduce livrarea gazelor naturale la nivelul achitat de facto.

Amintim că SA „Termocom” datorează către „Union Fenosa” suma de 7,4 mln lei pentru luna noiembrie, iar faţă de SA „Moldova-Gaz” – 26,5 mln lei pentru luna noiembrie şi 33,5 mln lei de la începutul anului 2007.

Menţionăm că nivelul achitărilor cu furnizorii în luna noiembrie au constituit 23% pentru energia electrică şi 5,3 % pentru gazele naturale, 7,6% pentru energia termică livrată de către CET-1 şi 4,2% - de către CET-2.

Incapacitatea de plată a survenit în urma refuzului Primăriei municipiului Chişinău de a achita datoria de 149 mln lei pentru compensarea tarifului şi abrogarea de către CMC a Deciziei sale nr.64/2 din 25.01.2007, care stabilise compensarea diferenţei de tarif de 307 lei/Gcal din bugetul municipal.

Avertizările de reducere a volumului livrărilor de energie electrică şi gaze naturale confirmă faptul că SA „Termocom” a sistat livrarea apei calde absolut justificat, cu scopul economisirii mijloacelor financiare şi întru evitarea sistării livrărilor de căldură consumatorilor din municipiul Chişinău. 

Dat fiind faptul că SA „Termocom” nu dispune de alte surse financiare pentru stingerea datoriilor, unica soluţie este ca Primăria municipiului Chişinău să respecte decizia instanţei de judecată şi să transfere SA „Termocom” sumele pe care le datorează pentru compensarea tarifului. În caz contrar, consumatorii din municipiul Chişinău riscă să rămînă şi fără căldură.

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus