Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-15/3440-3440.html
Data: Dec 15, 2007 (01:15)

AFP: Perioadă de "răceală" între "fraţii" români şi moldoveni

România şi Republica Moldova trec printr-o perioadă de înrăutăţire a relaţiilor care a culminat cu expulzarea de către Chişinău a doi diplomaţi români, comentează agenţia France-Presse.

"Reunite printr-un simbolic pod de flori la începutul anilor 1990, atunci când naţionaliştii din cele două ţări visau la reunificare, România şi Republica Moldova trec printr-o perioadă de răcire a relaţiilor, care a culminat miercuri cu expulzarea de către Chişinău a doi diplomaţi români. Măsura, demnă de perioada Războiului Rece, potrivit unei surse diplomatice române, intervine după o lungă serie de declaraţii contradictorii şi acuzaţii între cele două ţări care par unite de o istorie şi limbă comune", notează France-Presse.

Considerată cea mai săracă ţară din Europa, Moldova (exceptând regiunea rusofonă Transnistria) aparţinea României până la anexarea de către URSS în 1940, iar 65 la sută din populaţie este românofonă. Tocmai tradiţia comună este mărul discordiei între Bucureşti şi Chişinău, liderii comunişti moldoveni fiind furioşi din cauza atitudinii de «frate mai mare» a României, acuzată de ingerinţă în afacerile interne.

Ministrul român al Apărării, Teodor Meleşcanu, fost şef al diplomaţiei, a avut o explicaţie mai simplă pentru gestul Chişinăului: "Voronin este deranjat de cozile din faţa Consulatului român de la Chişinău".

Mai multe ştiri pe www.mediafax.ro

Sursa: Gandul