Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2007

Romania nu va expulza diplomati moldoveni

Presedintele Traian Basescu si seful diplomatiei, Adrian Cioroianu, au convenit ca Romania nu va expulza niciun diplomat moldovean, pentru a nu contribui la escaladarea situatiei, transmite NewsIn citand surse oficiale.

Potrivit surselor, seful statului si ministrul de Externe au avut vineri, la Bruxelles, o discutie pe aceasta tema si au concluzionat ca un raspuns din partea tarii noastre "ar face jocurile" autoritatilor de la Chisinau. In opinia oficialilor de la Bucuresti, incidentele in relatia cu Republica Moldova si atitudinea puterii de la Chisinau sunt "provocari" carora tara noastra nu le va da curs.

Potrivit uzantelor diplomatice, cand un stat expulzeaza diplomati ai altei tari, acesta recurge la masuri similare, insa Romania nu va proceda la o asemenea pozitie in relatia cu Republica Moldova.

Doi diplomati ai Ambasadei Romaniei au fost declarati miercuri persona non grata de autoritatile de la Chisinau si, in plus, Republica Moldova si-a rechemat pentru consultari ambasadorul de la Bucuresti.

"Sunt masuri ale guvernului de la Chisinau. Aceste masuri nu ne vor determina sa restrictionam accesul romanilor din Republica Moldova peste frontiera, dimpotriva, voi cere insistent Guvernului sa luam masuri sa facilitam tot mai mult accesul cetatenilor romani la vize, la piata fortei de munca in UE si la educatie in Romania, la piata fortei de munca din Romania", a fost reactia sefului statului.

La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca "regreta" atitudinea oficialilor de la Chisinau, cerand MAE de la Bucuresti sa analizeze situatia pentru a decide masurile care se impun.

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a acuzat recent Romania de "agresiune permanenta" fata de tara sa si a declarat ca isi va prezenta nemultumirile intr-un mesaj adresat liderilor UE, menit sa puna capat disputei indelungate dintre cei doi vecini.

Voronin a declarat ca Bucurestiul nu a recunoscut corespunzator statalitatea Republicii Moldova si incearca sa o submineze atragand studentii in universitatile din Romania, preotii spre bisericile sale si oferind rapid pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni.

La finalul Consiliului European de iarna de la Bruxelles de vineri, Traian Basescu si-a exprimat satisfactia ca Republica Moldova este unul dintre statele cu care UE a decis sa aiba acorduri preferentiale in domeniul fortei de munca.

Sursa: Hotnewws 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus