Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.12.2007

Comitetul Helsinki pentru drepturile omului din Moldova denunta existenta unei campanii de defaimare a organizatiei

Comitetul Helsinki pentru drepturile omului din Moldova  denunta existenta unei campanii de defaimare a organizatiei

Într-un comunicat de presă difuzat joi şi semnat de preşedintele Comitetului Helsinki pentru drepturile omului în Moldova Ştefan Urâtu şi directorul executiv Teodor Cârnaţ se menţionează că declaraţia Federaţiei Internaţionale Helsinki, adoptată la 19 noiembrie 2007 şi difuzată oficial a fost falsificată cu scopul de a defăima Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), în special cu scopul de a îndepărta finanţatorii proiectelor CHDOM. 

În comunicatul CHDOM se afirmă că aproximativ cu 2 ani în urmă declaraţii similare, bazate pe uz de fals, pe interese meschine a anumitor grupări legate prin solidaritate criminală au declanşat un adevărat război cu CHDOM şi cu conducerea absolut legală a acestuia. „Se urmărea cu orice scop destituirea preşedintelui Comitetului sau desfiinţarea totală a acestuia. S-a purces la cele mai mârşave învinuiri şi acţiuni, cum ar fi de exemplu: tentativa de corupere, gestionare proastă a finanţelor, timp îndelungat ne-au fost blocate sau/şi interceptate căile de comunicare (telefon, fax, e-mail, poştă etc.), au dezinformat finanţatorii sau au exercitat presiuni asupra lor, au ameninţat partenerii că nu vor fi finanţaţi dacă vor coopera cu noi, au falsificat actele şi specimenele (ştampila, antet, semnături) CHDOM, au blocat accesul la informaţii şi înregistrarea modificărilor la statutul Comitetului. Suntem gata să prezentăm probe incontestabile la fiecare din cele menţionate”, se arată în comunicat.

Conducerea CHDOM declară că sunt temeiuri de a presupune că în Republica Moldova s-a creat o structură neformală de asociaţii neguvernamentale, mass-mdeia şi funcţionari publici, care utilizând ilegal şi ne eligibil banii publici, granturile oferite de finanţatorii străini şi funcţiile publice acţionează împotriva acelor persoane fizice şi juridice, care sunt incomode. Împotriva celor care şi-au făcut şi îşi îndeplinesc cu cinste misiunea, activând public, transparent şi criticând deschis abuzurile şi fraudele indiferent din partea cui vin ele.

„O organizaţie neguvernamentală, chiar şi aşa puternică cum este Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova, care îşi desfăşoară activităţile doar din proiecte, nu este în stare să lupte cu grupările menţionate mai sus, care nu fac altceva decât să lupte cu acei „incomozi”, inventând scene, tehnologii şi instrumente”, se arată în comunicatul CHDOM.

Comunicatul Federaţiei Internaţionale Helsinki din 18 noiembrie 2007

Cititi si:

BBC: Chirtoacă acuzat de implicare în scandal financiar

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus