Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-12-13/3420-3420.html
Data: Dec 13, 2007 (22:47)

Moldova a fost aleasa in calitate de membru al Consiliului Economic si Social pentru perioada 2008-2010

Potrivit Serviciului de presă al şefului statului, Vladimir Voronin a prezidat o şedinţă la tema activităţii Republicii Moldova în cadrul Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC) şi organele sale subsidiare, la care ţara noastră este parte.

El a menţionat importanţa alegerii Republicii Moldova în calitate de membru al Consiliului Economic si Social pentru perioada 2008-2010, care este una din cele mai prestigioase şi multidimensionale structuri din cadrul ONU şi reprezintă principalul for pentru discutarea problemelor internaţionale cu caracter economic si social. În această calitate, pe parcursul a trei ani, începînd cu 1 ianuarie 2008, Republica Moldova urmează să contribuie la examinarea şi soluţionarea problemelor de ordin economic, social, cultural, umanitar şi privind drepturile omului care stau pe agenda ONU, să avanseze iniţiativele sale în acest sens pe agenda  Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Şeful statului a afirmat că în vederea realizării acestui deziderat se impune crearea unui Grup inter-ministerial de lucru, sub conducerea viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, ce va coordona şi va monitoriza activitatea delegaţiilor Republicii Moldova în cadrul ECOSOC şi organelor sale subsidiare, la care statul este parte.

De asemenea, Preşedintele s-a referit la necesitatea elaborării, aprobării şi realizării unui plan de acţiuni, cu implicarea directă a ministerelor de resort, care ar include obiectivele activităţii Republicii Moldova în cadrul ECOSOC în perioada 2008-2010.

ECOSOC, din componenţa căruia fac parte 54 de state din cele 192 ţări membre ale ONU, coordonează activitatea economică şi socială a tuturor organizaţiilor din sistemul ONU, inclusiv a fondurilor, programelor şi agenţiilor specializate. ECOSOC îi revine un rol-cheie în cooperarea internaţională pentru dezvoltare, împreună cu acestea fiind şi principalul organ de coordonare a activităţilor legate de realizarea Obiectivelor Mileniului.