Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.12.2007

MAEIE: Republica Moldova isi exprima disponibilitatea de a finaliza negocierile si a semna Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera moldo-romana

MAEIE: Republica Moldova isi exprima disponibilitatea de a finaliza negocierile si a semna Tratatul politic de baza si Tratatul privind frontiera moldo-romana

Serviciul de presa al MAEIE a difuzat un comunicat in care se mentioneaza:

"Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act cu nedumerire de declaraţiile  difuzate de către reprezentanţi ai instituţiilor oficiale ale României referitoare la pretinsul motiv lingvistic de nesemnare a Tratatului politic de bază şi a Tratatului privind frontiera de stat între Republica Moldova şi România.

În acest context, MAEIE consideră necesar de a face următoarele precizări.

Republica Moldova a negociat cu consecvenţă principiile de bază ale documentelor respective şi a manifestat  disponibilitate pentru o flexibilitate avansată vis-à-vis de subiectele considerate drept sensibile de către colegii români. Referitor la problemele de ordin lingvistic, partea moldovenească se bazează pe prevederile constituţionale, dar, totodată, în spirit constructiv a propus o formulă diplomatică acceptabilă pentru ambele părţi.

MAEIE precizează că formula legată de denumirea limbilor în care urmează a fi semnate cele două Tratate nu a constituit niciodată, în opinia părţii moldoveneşti, o problemă insurmontabilă. Din această perspectivă, autorităţile moldoveneşti au luat act cu îngrijorare de afirmaţiile cu caracter vădit de dezinformare la subiectul dat parvenite prin diverse canale şi consideră că ele denotă o atitudine  contraproductivă din partea oficialilor români.

Partea moldovenească invită partenerii români la un dialog constructiv, transparent şi curajos şi îşi exprimă disponibilitatea de a finaliza negocierile şi a semna Tratatul politic de bază şi Tratatul privind frontiera dintre cele două state."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus